Πέθανε ο βραβευμένος ποιητής Νίκος Φωκάς

Ο Νίκος Φωκάς ήταν αναγνωρισμένος ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής.

Σε ηλικία 94 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο βραβευμένος ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, Νίκος Φωκάς. Είχε τιμηθεί με κρατικά βραβεία λογοτεχνίας αλλά και από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του.

Γεννημένος στην Κεφαλονιά το 1927, μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία.

Είχε ασκήσει διάφορα επαγγέλματα. Από το 1962 έως το 1972 υπηρέτησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, στο Λονδίνο, ενώ από το 1972 έως το 1974 εργάστηκε στην αγγλική πρωτεύουσα ως ελεύθερος δημοσιογράφος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και το ραδιόφωνο έως το 1982. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στις ΗΠΑ ως προσκεκλημένος του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων και όταν επέστρεψε, αφιερώθηκε στη συγγραφή και τη μετάφραση λογοτεχνίας, καθώς και τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1954 με την ποιητική συλλογή «Κυνήγια από σύγχρονα γεγονότα». Είχε συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συμπόσια και σεμινάρια για τη λογοτεχνία. Είχετιμηθεί με το κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1995), με το βραβείο ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» (1998) για την ποιητική του συλλογή «Στον ποταμό Κολύμα» και με το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών το 2005, για τη συνολική του προσφορά στα γράμματα.

Από το 2003, δύο χρόνια προτού τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του, φαίνεται να απέχει από τα λογοτεχνικά δρώμενα λόγω σοβαρής ασθένειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ