Aγοραφοβία: Τι είναι και ποιοι παράγοντες εντείνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αγοραφοβίας


Η αγοραφοβία είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους, όπου φοβάστε ή/και αποφεύγετε μέρη ή καταστάσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν πανικό και να σας κάνουν να νιώσετε παγιδευμένοι, αβοήθητοι ή αμήχανοι. Φοβάστε μια πραγματική ή αναμενόμενη κατάσταση, όπως τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, την παραμονή σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, την συμπαρουσία σε πλήθος.

Το άγχος συνήθως προκαλείται από το φόβο ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεφύγετε ή να λάβετε βοήθεια εάν το βίωμα άγχους ενταθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αγοραφοβία την αναπτύσσουν μετά από μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού, καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενη νέα επίθεση και έτσι αποφεύγουν τα μέρη όπου μπορεί να ξανασυμβεί.

Τα άτομα με αγοραφοβία συχνά δυσκολεύονται να αισθανθούν ασφαλή σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, ειδικά ανάμεσα σε πλήθη. Μπορεί να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε παρέα, όπως έναν συγγενή ή έναν φίλο, για να πάτε μαζί σε δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο φόβος μπορεί να είναι τόσο συντριπτικός που μπορεί να μην είστε σε θέση να βγείτε από το σπίτι σας.

Η θεραπεία της αγοραφοβίας μπορεί να είναι δύσκολη, διότι συνήθως σημαίνει αντιμετώπιση των φόβων σας. Αλλά με την ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να ζήσετε μια πιο ευχάριστη ζωή.

Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα της αγοραφοβίας περιλαμβάνουν φόβο για:

  • Να βγείτε από το σπίτι μόνοι/ες
  • Να είστε ανάμεσα σε πλήθη ή στην σειρά αναμονής
  • Κλειστούς χώρους, όπως κινηματογράφους, ανελκυστήρες ή μικρά καταστήματα
  • Ανοιχτούς χώρους, όπως χώρους στάθμευσης, γέφυρες ή εμπορικά κέντρα
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορείο, αεροπλάνο ή τρένο

 

Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν άγχος επειδή φοβάστε ότι δεν θα είστε σε θέση να ξεφύγετε ή να βρείτε βοήθεια εάν αρχίσετε να αισθάνεστε πανικοβλημένοι ή έχετε άλλα ανασταλτικά ή ενοχλητικά συμπτώματα.

Η αγοραφοβία μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κοινωνικοποιείστε, να εργάζεστε, να συμμετέχετε σε σημαντικές εκδηλώσεις και ακόμη και να διαχειρίζεστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως την εκτέλεση καθηκόντων.

Μην αφήσετε την αγοραφοβία να κάνει τον κόσμο σας μικρότερο. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Η αγοραφοβία μπορεί να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά στα τέλη της εφηβείας ή στα πρώτα ενήλικα χρόνια – συνήθως πριν από την ηλικία των 35 ετών – αλλά οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορούν επίσης να την αναπτύξουν αγοραφοβία. Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με αγοραφοβία συχνότερα από ό, τι οι άνδρες.

Οι παράγοντες κινδύνου για την αγοραφοβία περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή πανικού ή άλλες φοβίες
  • Ανταπόκριση σε κρίσεις πανικού με υπερβολικό φόβο και αποφυγή
  • Αγχωτικά γεγονότα ζωής, όπως κακοποίηση, θάνατος γονέα ή επίθεση
  • ‘Αγχος
  • Οικογενειακό ιστορικό αγοραφοβίας

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ