Μετάλλαξη Δέλτα: Επί ποδός κυβέρνηση και ειδικοί για την αποφυγή διασποράς – Εντατικοί έλεγχοι

Στοίχημα η αποφυγή της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει επικρατήσει και στη χώρα μας. Σαρωτικοί έλεγχοι σε νησιά, λιμάνια και ξενοδοχεία, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας

Υπό στενή παρακολούθηση από την κυβέρνηση η εξέλιξη της πανδημίας, με τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί και στη χώρα μας, προκαλώντας αύξηση όχι μόνο στα κρούσματα αλλά και στις νοσηλείες, που καταγράφονται ημερησίως.

Το νέο στέλεχος επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με 9 νησιά θα τίθενται υποψήφια, εάν και εφόσον χρειαστεί, για επιβολή μέτρων «τύπου Μυκόνου», προς αποφυγήν της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και με δεδομένο το γεγονός, ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, στους δημοφιλείς περιορισμούς καταγράφεται ήδη αυξημένη κινητικότητα, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου, κυβέρνηση και ειδικοί είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να μην υπάρξει σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, με την κυβέρνηση να «τρέχει» σε όλα τα επίπεδα, για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να πειστούν οι επιφυλακτικοί.

Προς το παρόν πάντως, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, να τεθούν νέοι περιορισμοί, εκτός εάν η κατάσταση βγει σε συγκεκριμένες περιοχές εκτός ελέγχου.

Σαρωτικοί έλεγχοι και επιβολή προστίμων στους παραβάτες

Για την αποφυγή επιβολής νέων μέτρων, και τον Αύγουστο θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα νησιά, προκειμένου να εντοπιστούν αυτοσχέδια πάρτι σε σπίτια ή και σκάφη.

Την ίδια στιγμή, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε λιμάνια, αεροδρόμια αλλά και στην εστίαση, στην οποία επιβάλλονται βαριά πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να τηρούνται τα μέρα από όλους και να γίνεται χρήση της μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός.

Συγκεκριμένες οδηγίες για τις ποινές (αναστολή λειτουργίας και πρόστιμα) που επιβάλλονται σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή η έκδοση παραποιημένων στοιχείων δίνει με απόφαση του στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ ο Διοικητής της, Γιώργος Πιτσιλής.

Αναλυτικότερα, κατ΄εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων νόμου, οι οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ που αφορούν και στην περίπτωση άσκησης βίας σε βάρος των ελεγκτών από τους ελεγχόμενους ή την παρεμπόδιση του ελέγχου, προβλέπουν τα ακόλουθα:

1. Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης παραστατικών

– Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος και διαπιστώθηκαν παραβάσεις που επισύρουν αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, αναστέλλεται:

α. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσότερων απο 10 παραστατικών πώλησης ή αν η καθαρή αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών που εκδόθηκαν χωρίς παραστατικά υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

β. Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών

γ. Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας τους.

3. Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση παρεμπόδισης της διενέργειας του φορολογικού ελέγχου

– Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του ελεγχόμενου.

-Η απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. για την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης κοινοποιείται με αποδεικτικό επίδοσης στον υπόχρεο και στην οικεία Αστυνομική αρχή από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης.

4. Επιβολή του ειδικού προστίμου και της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης

Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής του ελεγκτή, με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. επιβάλλονται σωρευτικά:

– ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ στον υπαίτιο διάπραξης των ανωτέρω πράξεων και

– αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαίτιου από 2 έως 6 μήνες και από 6 μήνες έως και 3 έτη σε περίπτωση υποτροπής.

5. Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση παραβίασης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών κατά τη διενέργεια κάθε είδους φορολογικού ελέγχου με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης:

α) Από 2 έως 12 μήνες όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού.

β) Από από 3 έως είκοσι 24 μήνες όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα

6. Επιβολή προστίμων αντί για αναστολή λειτουργίας.

Σε ειδικές κατηγορίες υπόχρεων, όπως για παράδειγμα φροντιστήρια, ξενοδοχεία, γραφεία τελετών ή φαρμακεία αντί για λουκέτο η φορολογική νομοθεσία ορίζει την επιβολή προστίμων. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Σε περίπτωση υποτροπής τα παραπάνω πρόστιμα αυξάνονται αντίστοιχα από 2.501 ευρώ έως 3.500 ευρώ και από 3.501 έως 5.000 ευρώ ( διπλογραφικά).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here