Covid-19- Έρευνα: Τα αντισώματα από το εμβόλιο της Sinovac εξασθενούν μετά από 6 μήνες


Τα αντισώματα από το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech εξασθενούν έξι μήνες μετά από δεύτερη δόση- Η κατάσταση βελτιώνεται με μια τρίτη.

Τα αντισώματα που αποκτώνται από το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech για την Covid-19 έπεφταν κάτω από ένα όριο που θεωρείται «κλειδί» περίπου έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση στους περισσότερους εμβολιασμένους, αν και μια τρίτη δόση είχε ισχυρή ενισχυτική επίδραση, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα.

Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε πάνω σε δείγματα αίματος από υγιείς ενήλικες 18-59 ετών σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα που έλαβαν δύο δόσεις, με διαφορά δύο με τεσσάρων εβδομάδων, μόνο το 16,9% και το 35,2% αντίστοιχα είχαν ακόμα εξουδετερωτικά αντισώματα πάνω από αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν ως εντοπίσιμο όριο, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανέφερε το επιστημονικό άρθρο.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονταν σε δεδομένα από δύο ομάδες, που περιελάμβαναν πάνω από 50 συμμετέχοντες η καθεμία, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας δόθηκε τρίτη δόση του εμβολίου ή placebo σε συνολικά 540 συμμετέχοντες.

Ερευνητές είπαν ότι ήταν ασαφές το πώς η μείωση των αντισωμάτων θα επηρέαζε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εφόσον οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει ακόμα πιο είναι το όριο αντισωμάτων που απαιτείται για να μπορεί ένα εμβόλιο να αποτρέψει την ασθένεια.

«Βραχυπρόθεσμα- μεσοπρόθεσμα, προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι να διασφαλιστεί πως περισσότεροι θα ολοκληρώσουν το παρόν πρόγραμμα των δύο δόσεων CoronaVac» τονίζεται στο επιστημονικό άρθρο.

Η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη έχουν ήδη συμφωνήσει να παρέχουν τρίτη δόση από τη Moderna και την Pfizer αντίστοιχα σε κάποιους ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Sinovac, εν μέσω προβληματισμών για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.

Η Τουρκία είχε αρχίσει να προσφέρει μια τρίτη δόση είτε από τη Sinovac είτε από την Pfizer σε κάποιους που έχουν κάνει το εμβόλιο της Sinovac.

Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου η Sinovac είχε προσφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου, που χρησιμοποιείται ευρέως σε Κίνα, Βραζιλία, Ινδονησία και Χιλή.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ