Άγχος: Μίνι τεχνική αναπνοής για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Παίρνετε έως και 23.000 αναπνοές την ημέρα, οπότε βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά. Πώς πρέπει να αναπνέετε; Όπως ένα παιδί που κοιμάται, λέει η Δρ. Katherine Rosa από το  Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine που σχετίζεται με το Χάρβαρντ. “Εάν παρακολουθείτε ποτέ τα παιδιά να κοιμούνται, όλα αναπνέουν από την κοιλιά και όχι από το στήθος. Αυτή η χαλαρή κατάσταση είναι ο πιο φυσιολογικός τρόπος αναπνοής“.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν στο στήθος. Έτσι αντιδρούμε στο άγχος. Όταν αισθανόμαστε μια απειλή, η απόκριση “μάχης ή φυγής” ξεκινά αυτόματα. Αναπνέουμε με γρήγορο ρυθμό για να πάρουμε επιπλέον οξυγόνο, για να τροφοδοτήσουμε την καρδιά και τους μύεςς μας ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο.

“Η απόκριση fight ή flight είναι μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση που έρχεται και φεύγει”, λέει η Δρ Rosa. “Αλλά σήμερα, περιβαλλόμαστε από τόσους αγχογόνους παράγοντες που μένουμε συνεχώς σε αυτήν την κατάσταση έντασης. Δεν απενεργοποιείται και συχνά δεν το παρατηρούμε”.

Νιώστε το στην κοιλιά σας

Ένας τρόπος για να αλλάξετε την αντίδρασή μας στο σύγχρονο άγχος είναι να μάθετε πώς να αναπνέετε από την κοιλιά αντί να αναπνέετε από το στήθος. Η αναπνοή της κοιλιάς ενεργοποιεί την απόκριση χαλάρωσης, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση και μειώνοντας τα επίπεδα στρες.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την αναπνοή της κοιλιάς, δοκιμάστε αυτήν την άσκηση: καθίστε σε μια καρέκλα, γείρετε προς τα εμπρός και τοποθετήστε τους αγκώνες στα γόνατά σας. Στη συνέχεια, αναπνεύστε φυσικά. “Αυτή η θέση σάς αναγκάζει να αναπνέετε από την κοιλιά”, λέει η Δρ Rosa.

Μίνι στρατηγική για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Σύμφωνα με την Δρ Rosa, μια στρατηγική για να διδάξετε στον εαυτό σας τη συνειδητή αναπνοή από την κοιλιά είναι: κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, απλώς πάρτε τρεις αργές και ελεγχόμενες βαθιές αναπνοές από την κοιλιά. “Είναι μια απλή πράξη, αλλά αυτό διακόπτει την απόκριση ‘μάχης ή πτήσης’, την θέτει σε παύση”, λέει η Δρ Rosa.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here