Άνοια: Πάνω από 152 εκατομμ. άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050 βάσει νέων εκτιμήσεων

Οι θετικές τάσεις παγκόσμια στην πρόσβαση στην εκπαίδευση αναμένεται να μειώσουν τον επιπολασμό της άνοιας παγκοσμίως κατά 6,2 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το έτος 2050. Εν τω μεταξύ, οι τάσεις καπνίσματος, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προβλέπεται να αυξήσουν τον επιπολασμό σχεδόν ισάριθμα: 6.8 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις ως το 2050. Τα στοιχεία αναφέρθηκαν στο Alzheimer’s Association International Conference® (AAIC®) 2021 στο Ντένβερ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανέφεραν στο AAIC 2021 πως εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

“Οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες και σε άλλα μέρη – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και της μεγαλύτερης προσοχής σε θέματα υγείας της καρδιάς – έχουν μειώσει τα περιστατικά άνοιας τα τελευταία χρόνια, αλλά ο συνολικός αριθμός των ατόμων με άνοια εξακολουθεί να αυξάνεται εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού”, είπε η Maria C. Carrillo, Ph.D., από την Alzheimer’s Association στις ΗΠΑ. “Επιπλέον, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καθιστικός τρόπος ζωής στους νεότερους ανθρώπους είναι παράγοντες κινδύνου για άνοια”.

Το U.S. National Institute on Aging (ΗΠΑ) εκτιμά ότι άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050 – από 8% του συνολικού πληθυσμού που αποτελούσαν το 2010.

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν επίσης σε δύο άλλες μελέτες, τα βασικά ευρήματα των οποίων περιλαμβάνουν:

  • Κάθε χρόνο, περίπου 10 στα 100.000 άτομα αναπτύσσουν άνοια με πρώιμη έναρξη (πριν από την ηλικία των 65 ετών). Αυτό αντιστοιχεί σε 350.000 νέες περιπτώσεις άνοιας πρώιμης έναρξης ετησίως, παγκόσμια.
  • Από το 1999 έως το 2019, το ποσοστό θνητότητας από Αλτσχάιμερ στον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά από 16 σε 30 θανάτους ανά 100.000 πολίτες, αύξηση 88%.

 

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία έως το 2050

Για την ακριβέστερη πρόβλεψη του επιπολασμού της άνοιας σε παγκόσμια κλίμακα και την παραγωγή εκτιμήσεων σε εγχώριο επίπεδο, η Emma Nichols, MPH, ερευνήτρια στο Institute for Health Metrics and Evaluation στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και οι συνεργάτες αξιοποίησαν δεδομένα από το 1999 έως το 2019 από τη μελέτη Global Burden of Disease (GBD), ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκτιμήσεων για τις τάσεις υγείας παγκοσμίως. Αυτή η μελέτη είχε επίσης ως στόχο να βελτιώσει τις προηγούμενες προβλέψεις ενσωματώνοντας πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις στους παράγοντες κινδύνου άνοιας.

  • Η Nichols και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η άνοια θα αυξηθεί από περίπου 57,4 (50,4 έως 65,1) εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως το 2019 σε περίπου 152,8 (130,8 έως 175,6) εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050.
  • Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
  • Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των περιπτώσεων θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να αποδοθούν στην αύξηση του πληθυσμού και στη γήρανση, αν και η σχετική σημασία αυτών των δύο παραγόντων ποικίλλει ανάλογα με την επιμέρους περιοχή.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ