Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: «Κράτος παρίας» το Αφγανιστάν αν οι Ταλιμπάν πάρουν την εξουσία


Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν προειδοποιεί ότι το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ένα «κράτος παρίας» αν οι Ταλιμπάν αναλάβουν δια της βίας την εξουσία «και διαπράξουν ωμότητες εναντίον του λαού τους».

Το Αφγανιστάν θα γίνει ένα «κράτος παρίας» αν οι Ταλιμπάν αναλάβουν δια της βίας την εξουσία «και διαπράξουν ωμότητες εναντίον του λαού τους», προέβλεψε σήμερα από το Νέο Δελχί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες που φέρεται να έχουν διαπράξει οι ένοπλοι στη διάρκεια της γενικευμένης επίθεσης που εξαπέλυσαν στις περιοχές, τις οποίες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν αποτελούν μια θετική ένδειξη για το μέλλον της χώρας.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στο Νέο Δελχί για συνομιλίες με Ινδούς ηγέτες, σχολίασε ότι το μοναδικό μονοπάτι για την ειρήνη στο Αφγανιστάν είναι μέσω διαπραγματεύσεων και ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με Ινδούς αξιωματούχους στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν τις κοινές τους ανησυχίες για το Αφγανιστάν και την Κίνα, επαναβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ινδίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ινδία με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, προτού μεταβεί στο Κουβέιτ.

Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο να υπογραμμίσει ότι η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια μετά την ανάδειξη της Κίνας ως μεγάλης δύναμης, ξεπερνά τις κομματικές γραμμές στην Ουάσινγκτον.

ΗΠΑ και Ινδία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα. Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι το Νέο Δελχί, το οποίο έχει ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέδια ανάπτυξης στο Αφγανιστάν, θα συμμετάσχει ενεργά στη σταθεροποίηση της χώρας μετά την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.

Όμως η Ινδία, μια από τις πιο πιστές συμμάχους της αφγανικής κυβέρνησης που εγκαταστάθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν πριν από 20 χρόνια, φοβάται την επιστροφή στην εξουσία των ανταρτών, γεγονός που θα καταστήσει το Αφγανιστάν καταφύγιο εξτρεμιστών που αντιτίθενται στο Νέο Δελχί.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να του προσφέρει διαβεβαιώσεις, μετά και την παραδοχή ότι οι Ταλιμπάν έχουν «στρατηγικό πλεονέκτημα».

Όπως σε κάθε περιοδεία στην Ασία, βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να χτίσει μια συμμαχία δημοκρατιών απέναντι στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ