Άγχος Διαχείριση: Οι βασικές αρχές του stress management


Ο ρυθμός και οι προκλήσεις της σύγχρονης ζωής καθιστούν τη διαχείριση του άγχους απαραίτητη για όλους. Για να διαχειριστείτε το άγχος σας, προσδιορίστε πρώτα τους παράγοντες που το πυροδοτούν ή προκαλούν. Ορισμένοι παράγοντες άγχους, όπως οι πιέσεις εργασίας, τα προβλήματα σχέσεων ή οι οικονομικές ανησυχίες, είναι εύκολο να εντοπιστούν. Αλλά οι καθημερινές ταλαιπωρίες και απαιτήσεις, όπως η αναμονή σε μια μεγάλη ουρά ή η καθυστέρηση σε μια συνάντηση, συμβάλλουν επίσης στα επίπεδα άγχους σας.

Ακόμα και ουσιαστικά θετικά γεγονότα, όπως ο γάμος ή η αγορά ενός σπιτιού, μπορεί να είναι αγχωτικά. Οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή σας μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Μόλις εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το άγχος, σκεφτείτε τις στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους. Ο προσδιορισμός του τι μπορείτε να ελέγξετε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Για παράδειγμα, εάν το άγχος σας κρατάει ξύπνιους/ες τη νύχτα, η λύση μπορεί να είναι η αφαίρεση της τηλεόρασης και του υπολογιστή από το υπνοδωμάτιό σας, για να βοηθήσετε το μυαλό σας να χαλαρώσει πριν κοιμηθείτε.

Άλλες φορές, όπως για παράδειγμα όταν το άγχος βασίζεται σε υψηλές απαιτήσεις στη δουλειά ή στην ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να μπορείτε να αλλάξετε μόνο την αντίδρασή σας.

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να τα κάνετε όλα μόνοι/ες σας. Ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας, είτε χρειάζεστε κάποιον να σας ακούσει, είτε έχετε ανάγκη βοήθεια για τη φροντίδα των παιδιών κλπ.

Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από πρακτικές όπως η βαθιά αναπνοή, το tai chi, η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η φύση. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Κάντε ένα μασάζ, απολαύστε ένα ζεστό αφρόλουτρο, χορέψτε, ακούστε μουσική, παρακολουθήστε μια κωμωδία – ό, τι σας βοηθά να χαλαρώσετε.

Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος. Κάνωντας μια υγιεινή διατροφή, ασκούμενοι/ες τακτικά και παίρνωντας αρκετές ώρες ύπνου, συμβάλετε στην αντιμετώπιση του άγχους ουσιαστικά. Επιπλέον, κάντε συνειδητή προσπάθεια να περνάτε λιγότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη – τηλεόραση, tablet, υπολογιστή και τηλέφωνο – και αφιερώστε περισσότερο χρόνο για χαλάρωση.

Το άγχος δεν θα εξαφανιστεί από τη ζωή σας. Και η διαχείριση του πρέπει να είναι συνεχής. Όμως, δίνοντας προσοχή σε αυτά που προκαλούν το άγχος σας και εξασκώντας τρόπους χαλάρωσης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε μερικές από τις κακές επιπτώσεις του στρες και να αυξήσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις στη ζωή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ