Δέρμα Υγεία: Για υγιές και λαμπερό δέρμα, ξεκινήστε τη φροντίδα από μέσα προς τα έξω


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το παράθυρο στο σώμα σας που αποκαλύπτει τις ιστορίες της ζωής σας. Από τις εξάρσεις ακμής κατά τη διάρκεια των εφηβικών σας χρόνων έως τη λαμπερή λάμψη της εγκυμοσύνης και τις ηλιακές κηλίδες της γήρανσης, τόσο η ηλικία όσο και η υγεία σας αντικατοπτρίζονται στο δέρμα σας. Με μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας, θα μπορούσατε να έχετε δέρμα με λαμπερή εμφάνιση σε χρόνο μηδέν.

Τι κάνει το δέρμα μας

  • Ο σημαντικότερος ρόλος του δέρματος είναι να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας μεταξύ του σώματός μας και του εξωτερικού κόσμου, προστατεύοντάς μας από βακτήρια, ιούς, ρύπανση και χημικές ουσίες που συναντάμε στο χώρο εργασίας και στο σπίτι.
  • Το δέρμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, διατηρεί την ισορροπία υγρών και ελέγχει την απώλεια υγρασίας.
  • Λειτουργεί επίσης ως φράγμα και απορροφητής κραδασμών, αναγνωρίζει τις αισθήσεις πόνου που μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο και μας προστατεύει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV).

 

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το δέρμα σας. Γενετική, γήρανση, ορμόνες και καταστάσεις όπως ο διαβήτης είναι μερικοί από αυτούς. Εξωτερικές επιδράσεις όπως η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο και το συχνό πλύσιμο με πολύ ζεστό νερό μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Μια ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η ανεπαρκής άσκηση, η αφυδάτωση, το κάπνισμα και συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του δέρματος να λειτουργεί ως αποτελεσματικός προστατευτικός φραγμός.

Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την υγεία του δέρματος που θα σας βοηθήσουν να διώξετε τις ρυτίδες, να αποκτήσετε μια λαμπερή λάμψη και να διατηρήσετε το δέρμα σας ελαστικό και απαλό όλο το χρόνο.

Υπάρχει μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αφιερωμένη σε προϊόντα που διατηρούν την επιδερμίδα σας σε καλύτερη κατάσταση και που ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης. Αλλά η γήρανση αναπτύσσεται σε βαθύτερο, κυτταρικό επίπεδο.

Αυτό που τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με τα προϊόντα που βάζετε στο δέρμα σας. Η διατροφή σας θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω.

Υγιεινά τρόφιμα για το δέρμα

  • Τα μάνγκο περιέχουν ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία συστατικών του δέρματος, όπως το κολλαγόνο.
  • Οι ντομάτες έχουν οφέλη για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Μια μελέτη σε ποντίκια αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μείωσε την ανάπτυξη όγκων του καρκίνου του δέρματος κατά 50 τοις εκατό μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Το ελαιόλαδο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής φωτογήρανσης του προσώπου-δηλαδή αθροιστική βλάβη στο δέρμα που περιλαμβάνει ρυτίδες, σκούρες κηλίδες και αποχρωματισμό, που προκύπτουν από τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.
  • Οι φλαβανόλες κακάο που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσουν τη δομή και τη λειτουργία του δέρματος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι φλαβανόλες κακάο μείωσαν την τραχύτητα και το ξεφλούδισμα στο δέρμα, αύξησαν την ενυδάτωση του δέρματος και βοήθησαν στην υποστήριξη της άμυνας του δέρματος ενάντια στις βλάβες από τις ακτίνες UV.
  • Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για το δέρμα. Οι ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι που ονομάζονται πολυφαινόλες αναζωογονούν τα ετοιμοθάνατα κύτταρα του δέρματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για την επούλωση πληγών ή ορισμένες δερματικές παθήσεις.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ