Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research, της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο. Συγγραφέας της μελέτης είναι ο Guangfu Jin, PhD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Nanjing.

Καθώς η γενετική έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει τόπους ή περιοχές στο DNA, με συγκεκριμένες αλλαγές που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, οι ερευνητές μπορούν να ορίσουν βαθμολογίες πολυγενετικού κινδύνου (PRS) – εξατομικευμένες δηλαδή εκτιμήσεις για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου – με βάση τον μοναδικό συνδυασμό αυτών των αλλαγών. Ωστόσο, τα περισσότερα PRS δημιουργούνται για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

“Ένα PRS που υποδεικνύει τον κίνδυνο ενός συγκεκριμένου καρκίνου είναι σημαντικό αλλά όχι αρκετό”, λέει ο Jin και προσθέτει: “Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν δείκτη – τον καρκίνο πολυγονιδιακού κινδύνου (CPRS) – για να μετρήσουμε τον γενετικό κίνδυνο καρκίνου στο σύνολό του.”

Ο Jin και οι συνεργάτες του υπολόγισαν το ατομικό PRS για 16 τύπους καρκίνου στους άνδρες και 18 καρκίνους στις γυναίκες, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα δεδομένα από μελέτες συσχετίσεων σε γενετικό επίπεδο. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να συνδυάσουν αυτές τις βαθμολογίες σε ένα μόνο μέτρο του κινδύνου καρκίνου, με βάση τη σχετική αναλογία κάθε τύπου καρκίνου στο γενικό πληθυσμό. Δημιουργήθηκαν ξεχωριστοί CPRS για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Για να επικυρώσουν το CPRS, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες γονότυπου από 202.842 άνδρες και 239.659 γυναίκες από τη Βρετανική Biobank, μια ομάδα συμμετεχόντων από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία μεταξύ 2006 και 2009 και υπολόγισαν ένα CPRS για κάθε άτομο. Οι ερευνητές έκαναν follow-up τα έτη 2015/2016.

Οι συμμετέχοντες στο Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου ερωτήθηκαν κατά την εγγραφή τους για διάφορες συνήθειες και τρόπους ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, του δείκτη μάζας σώματος, των συνηθειών άσκησης και της τυπικής διατροφής. Με βάση αυτούς τους παράγοντες, ο Jin και οι συνεργάτες του ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες βάσει των συνηθειών και προτύπων ζωής τους.

Το 97 τοις εκατό των ασθενών στη μελέτη είχε υψηλό γενετικό κίνδυνο τουλάχιστον ενός τύπου καρκίνου. “Αυτό υποδηλώνει ότι σχεδόν όλοι είναι επιρρεπείς σε τουλάχιστον έναν τύπο καρκίνου”, δήλωσε ο Jin και προσέθεσε πως το γεγονός αυτό “Υποδεικνύει περαιτέρω τη σημασία της τήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής για όλους”.

Ειδικότερα, μεταξύ των ασθενών με υψηλό γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στην περίπτωση εκείνων που δεν ακολουθούσαν έναν υγιή τρόπο ζωής, για τους μεν άνδρες η συχνότητα καρκίνου εντός της 5ετίας ήταν 7,23 % και για τις γυναίκες 5,77 %. Από την άλλη, όσοι είχαν μεν υψηλό γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αλλά ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής η συχνότητα για τους μέν άνδρες μειώθηκε στο 5,51 % και στο 3,69 % για τις γυναίκες. Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες γενετικού κινδύνου, υποδηλώνοντας ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν υγιεινό τρόπο ζωής ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ