Πέτρος Φιλιππίδης: Η «μυστική» 12ωρη απολογία, ο αιφνιδιασμός και ο εγκλεισμός


Ο Πέτρος Φιλιππίδης οδηγήθηκε απευθείας στις φυλακές Τρίπολης, όπου για τις επόμενες 5-7 ημέρες θα μείνει σε καραντίνα και μετά θα μεταφερθεί στο θάλαμό του.

«Δεν είμαι καλά. Δεν περίμενα ποτέ να καταλήξω στη φυλακή», φέρεται να απάντησε στην ερώτηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων ο Πέτρος Φιλιππίδης φτάνοντας στις φυλακές της Τρίπολης.

Τριάντα ώρες νωρίτερα, περίπου στις 7 το πρωί της Τρίτης, ο άλλοτε αγαπημένος κωμικός του τηλεοπτικού κοινού περνούσε σκυφτός το κατώφλι του κτιρίου 9 της πρώην σχολής Ευελπίδων. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε κληθεί σε απολογία και είχε λάβει προθεσμία, ζητώντας να οριστεί σύντομα το ραντεβού του με την 15η ανακρίτρια.

Εκείνο το πρωί, τον συνόδευσαν η σύζυγός του Ελπίδα Νίνου και ο γιος του, που περίμεναν καρτερικά έξω από το ανακριτικό γραφείο. Η ημέρα της απολογίας του παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό όλο αυτό το διάστημα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με αλλά γνωστά πρόσωπα που είχαν εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, αλλά η εμφάνιση του στα δικαστήρια δεν κατάφερε να περάσει εντελώς απαρατήρητη.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης απολογήθηκε αλλά η ώρα κυλούσε βασανιστικά έξω από το ανακριτικό γραφείο. Η αρχική του πεποίθηση ότι δεν θα προφυλακιστεί αλλά θα του επιβληθούν ίσως κάποιοι περιοριστικοί όροι ή κάποια χρηματική εγγύηση, άρχισε να κλονίζεται. Γιατί καθυστερούσαν η ανακρίτρια και η εισαγγελέας να εκδώσουν απόφαση.

Δώδεκα ώρες μετά την άφιξη του στην Ευελπίδων, του ανακοινώθηκε η προσωρινή του κράτηση. «Δεν το πιστεύω από που κάνατε», φέρεται να μονολογούσε αιφνιδιασμένος. Τα επόμενα λεπτά τον βρήκαν με χειροπέδες και στον δρόμο προς της ΓΑΔΑ για να περάσει τη νύχτα. Αιφνιδιασμένος και σοκαρισμένος βρέθηκε στα κρατητήρια, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι παιζόταν ένα «θρίλερ» σχετικά με το εάν θα επέστρεφε στην Ευελπίδων για να πάρει το φυλακιστήριο του. Ακόμη μια διαδικασία που δε συνηθίζεται, αλλά το προηγούμενο απόγευμα δεν υπήρχε εισαγγελέας για να εκτελέσει το ένταλμα της προσωρινής του κράτησης, αναφέρουν οι πληροφορίες.
Τελικά, το βήμα αυτό παραλήφθηκε και ο ηθοποιός οδηγήθηκε απευθείας στις φυλακές Τρίπολης, όπου για τις επόμενες 5-7 ημέρες θα μείνει σε καραντίνα και μετά θα μεταφερθεί στον θάλαμό του.

Γείτονες θα έχει τον συνάδελφό του Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για 4 βιασμούς, αλλά και τον καθηγητή ιστιοπλοϊας, που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του. Όλες οι υποθέσεις είναι απόρροια του ελληνικού #metoo που ξέσπασε με την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου και την καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση από παράγοντα της Ομοσπονδίας.

Πέτρος Φιλιππίδης: Αρνήθηκε, αλλά δεν έπεισε

Ανακρίτρια και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που έδωσε κατά την απολογία του, ο ηθοποιός, που κατηγορείται για ένα βιασμό και δυο απόπειρες του ίδιου αδικήματος. Η σθεναρή άρνηση του και ο ισχυρισμός -τουλάχιστον για την μια καταγγέλλουσα- ότι είχε «εμμονή» μαζί του, δεν έγιναν πιστευτοί.

«Οι καταγγελίες εις βάρος μου είναι απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες, η δε τέλεση των αποδιδόμενων σε εμένα πράξεων αρνούμαι κατηγορηματικώς, καθώς ουδέποτε προέβην σε ουδεμία πράξη η οποία να συνιστά κάποιο εκ των ανωτέρω αναφερόμενων αδικημάτων», φέρεται να ανέφερε στο υπόμνημά του στον εισαγγελέα.
Ωστόσο, οι δυο λειτουργοί της δικαιοσύνης έκριναν ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, οδηγώντας τον ηθοποιό από το σανίδι στο θάλαμο της φυλακής.

Η μακρά περίοδος δράσης του από το 2008 έως το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη – θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, λειτούργησαν επιβαρυντικά. Μάλιστα, διατυπώθηκε η κρίση ότι αν επιστρέψει στην επαγγελματική του ζωή, θα επαναλάβει τέτοιου είδους αδικήματα.

Οι μαρτυρίες των θυμάτων του ηθοποιού περιέγραφαν μια ιδιαίτερη σκληρότητα στην τέλεση των πράξεων του, καθώς παρά τις παρακλήσεις των τριών γυναικών και τα ξεκάθαρα «όχι», εκείνος φέρεται να μην κάμφθηκε προχωρώντας κανονικά στην επίθεση σε βάρος τους. Το γεγονός αυτό, φέρεται να διασταύρωσαν οι δικαστικές λειτουργοί και από τις καταθέσεις των μαρτύρων που κατέθεσαν για τις δυο περιπτώσεις απόπειρας βιασμού. Πρόκειται για ανθρώπους που συνάντησαν τις δυο γυναίκες αμέσως μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τον ηθοποιό και περιέγραψαν με λεπτομέρειες την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα θύματα μετά την επίθεση από τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά και όσα τους εξομολογήθηκαν τότε.

Πέτρος Φιλιππίδης: Η «αποκαθήλωση»

Ο ασκός του Αιόλου για τον Πέτρο Φιλιππίδη άνοιξε με τις καταγγελίες τριών πασίγνωστων ηθοποιών, που περιέγραψαν τόσο σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τους όσο και εργασιακό μπούλινγκ. Η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελοπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη αποκάλυψαν τις ιστορίες τους, οι οποίες όμως είχαν παραγραφεί και δεν μπορούσαν να εξεταστούν. Όμως, το δικό τους θάρρος άνοιξε το δρόμο για άλλες γυναίκες, οι υποθέσεις των οποίων ήταν ποινικά «ενεργές».

Από τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, τελικά του ασκήθηκε δίωξη για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014. Μάλιστα, σε δύο από τις περιπτώσεις φέρεται να χρησιμοποίησε το καμαρίνι του για να προβεί -όπως καταγγέλλεται- σε ασελγείς πράξεις. Η πρώτη από τις καταγγέλλουσες κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι το 2008 πήγε να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στο θέατρο προκειμένου να την δει για ένα ρόλο. Όμως, σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε η γυναίκα, εκείνος την κάλεσε στο καμαρίνι του και μετά από την συζήτηση που είχαν την υποχρέωσε -σύμφωνα με την καταγγελία- στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων.

Τον Φεβρουάριο του 2010 φέρεται να τελέσθηκε η πρώτη από τις καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμού από τον ηθοποιό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Πέτρο Φιλιππίδη όπου της ζητούσε να βρεθούν στο θέατρο πριν από την απογευματινή παράσταση προκειμένου να της δώσει ένα διορθωμένο σενάριο του ρόλου της. Ο ηθοποιός φέρεται να την οδήγησε στο καμαρίνι του. «Μου έδειξε κάτι φωτογραφίες που βρίσκονταν πάνω στο μπουντουάρ του και με το χέρι του μου έπιασε τον πισινό και με κάθισε στα πόδια του χαϊδεύοντάς με. (…) Άπλωσε πάνω μου τα χέρια του και με στρίμωξε στη γωνία. Μου όρμησε, με φιλούσε στον λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου» κατέθεσε μεταξύ άλλων.

Στη δεύτερη περίπτωση απόπειρας βιασμού η καταγγέλλουσα στη συνέντευξή της είχε περιγράψει ότι τον Αύγουστο του 2014 είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να βρει δουλειά, αλλά η συνέχεια του ραντεβού ήταν απροσδόκητη και ανατριχιαστική. Η γυναίκα μπήκε στο αυτοκίνητό του για την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους, αλλά εκείνος την οδήγησε με το αμάξι σε αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου σύμφωνα με όσα περιέγραψε επιχείρησε να την βιάσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ