Καιρός: Ο καύσωνας «χτυπά» και τα… βουνά – Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον Σάκη Αρναούτογλου


Καιρός: Ακόμα και στη Φλώρινα, τα Γρεβενά και την Πτολεμαΐδα, ο υδράργυρος αδυνατεί να πέσει κάτω από τους 13 βαθμούς.

Σε κλοιό καύσωνα θα βρίσκεται η χώρα μας για τις επόμενες τέσσερις – τουλάχιστον – μέρες, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν ακόμα και τους 44 βαθμούς κελσίου.

Η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις είναι δραματική, με το συνδυασμό ζέστης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και συνθήκες αποπνικτικές. Για το λόγο αυτό, μετεωρολόγοι και γιατροί προειδοποιούν τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Όπως τονίζει ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, κ. Σάκης Αρναούτογλου, πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, ένα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» που εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολικη κίνησή τους πάνω από την Ευρώπη, στην δημιουργία υψηλών πιέσεων. Με απλά λόγια, πρόκειται για έναν «θόλο ζέστης» πάνω από την περιοχή μας.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης” αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πρωί της Πέμπτης (29/07), οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα βουνά της βόρειας Ελλάδας, με το ζόρι ξεπέρασαν τους 13 βαθμούς.

Ο κ. Σάκης Αρναούτογλου, ανέβασε μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη λίστα με τις πόλεις που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σήμερα το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ