Συρία: Ο στρατός συγκρούεται με αντάρτες στη Ντεράα- Νέες πολύνεκρες μάχες


Τουλάχιστον 16 οι νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ενόπλων στην επαρχία Ντεράα: Οι χειρότερες στην περιοχή μετά την ανάκτησή της.

Τουλάχιστον 13 στρατιώτες και αντάρτες, καθώς επίσης και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντεράα, η οποία συγκλονίζεται από σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και ντόπιων μαχητών, τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή μετά την ανάκτηση αυτού του τομέα.

Η επαρχία Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πέρασε ξανά στον έλεγχο του καθεστώτος το καλοκαίρι του 2018. Όμως, κατόπιν μιας πρωτοφανούς συμφωνίας, επιτράπηκε στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες να παραμείνουν εκεί. Έκτοτε στην περιοχή σημειώνονται συχνά επιθέσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε και πάλι σήμερα, με «τις βιαιότερες συγκρούσεις αφότου πέρασε η περιοχή στον έλεγχο του καθεστώτος», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Οι δυνάμεις του καθεστώτος εκτόξευσαν οβίδες όλων και επιχείρησαν να προωθηθούν για να επιτεθούν στην Ντεράα αλ Μπαλάντ, μια μεγάλη συνοικία και προπύργιο των πρώην ανταρτών. Σε αντίποινα, ένοπλοι άνδρες εξαπέλυσαν αντεπίθεση και κατέλαβαν πολλές θέσεις του καθεστώτος στην επαρχία αυτήν.

«Οκτώ Σύροι στρατιώτες και μαχητές των πολιτοφυλακών σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις», ανέφερε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι τουλάχιστον 40 φιλοκυβερνητικοί μαχητές αιχμαλωτίστηκαν στις μάχες. Από τα πυρά του συριακού πυροβολικού σε διάφορες ζώνες της επαρχίας σκοτώθηκαν επίσης πέντε αντάρτες και τρεις άμαχοι, μεταξύ των οποίων ήταν και μια μητέρα με το παιδί της.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan κάνει λόγο για «έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον τρομοκρατών» οι οποίοι «σαμποτάρισαν την συμφωνία συμφιλίωσης» του 2018. Πολλές περιοχές της Ντεράα, μιας επαρχίας που συνορεύει με την Ιορδανία και το Ισραήλ, εξακολουθούν να απολαμβάνουν σχετική αυτονομία. Από το 2011 ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους ενώ εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ