Κορονοϊός: Ποιο το «προφίλ» των εμβολιασμένων που νοσούν – Πού οφείλονται τα κρούσματα


Απαντήσεις και στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμένους που νοσούν από κορονοϊό έδωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Απαντώντας σε ερώτηση του σχετικά με το προφίλ των εμβολιασμένων που μολύνονται με τον ιό, κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε σχετικά ότι έχει σίγουρα σχέση ο βαθμός έκθεσης στον ιό, και υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη ως προς την ηλικία, όπου φαίνεται ότι πιο ευάλωτα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτά που έχουν αδυναμία να απαντήσουν ανοσολογικά.

Επίσης οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο -όπως είπε- είναι μικρότερη η διάρκεια που φιλοξενούν τον ιό, καθώς λόγω του εμβολίου «καθαρίζουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα από κάποιον ανεμβολίαστο».

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώιμη αναγνώριση των κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα οδήγησαν στο 35% των νέων διαγνώσεων και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίας 18-65 ετών, όπου τα μισά περιστατικά διαγνώστηκαν από self test. «Είναι σημαντικό να τηρείται και να επιτηρείται η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων», είπε.

Η καθηγήτρια έδωσε τέλος και πάλι έμφαση στο όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε ένα μέσο κυλιόμενο επταημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως και σήμερα, και ένα συγκρίσιμο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους.

Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Είπε ότι σε ένα σύνολο 5 εκατ. πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό είπε, να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους. «Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας» και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ