Γλοιοβλάστωμα : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών


Το γλοιοβλάστωμα είναι ένα από μια ομάδα όγκων που ονομάζεται αστροκυττώματα. Αυτοί οι όγκοι ξεκινούν από αστροκύτταρα-κύτταρα σε σχήμα αστεριού που τρέφουν και υποστηρίζουν νευρικά κύτταρα (νευρώνες) στον εγκέφαλό σας. Ωστόσο, ένα γλοιοβλάστωμα μπορεί να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων – συμπεριλαμβανομένων των νεκρών εγκεφαλικών κυττάρων. Περίπου το 12 έως 15 τοις εκατό των ατόμων με όγκους στον εγκέφαλο έχουν γλοιοβλάστωμα.

Υπάρχουν δύο τύποι γλοιοβλαστώματος:

  • Το πρωτογενές (de novo) είναι ο πιο κοινός τύπος γλοιοβλαστώματος. Είναι επίσης η πιο επιθετική μορφή.
  • Το δευτερογενές γλοιοβλάστωμα είναι λιγότερο συχνό και βραδύτερο. Συνήθως ξεκινά από ένα χαμηλότερου βαθμού, λιγότερο επιθετικό αστροκύτωμα. Το δευτερογενές γλοιοβλάστωμα επηρεάζει περίπου το 10 τοις εκατό των ατόμων με αυτόν τον τύπο καρκίνου του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτή τη μορφή καρκίνου είναι 45 ετών ή νεότεροι.
Ποσοστά επιβίωσης και προσδόκιμο ζωής
  • Ο μέσος χρόνος επιβίωσης με γλοιοβλάστωμα είναι 15 έως 16 μηνών σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Μέσος όρος σημαίνει ότι οι μισοί από όλους τους ασθενείς με αυτόν τον όγκο επιβιώνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.
  • Όλοι με γλοιοβλάστωμα είναι διαφορετικοί. Μερικοί άνθρωποι δεν επιβιώνουν για πολύ. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να επιβιώσουν έως και πέντε χρόνια ή περισσότερο , αν και είναι σπάνιο.

Στα παιδιά

  • Τα παιδιά με όγκους υψηλότερου βαθμού τείνουν να επιβιώνουν περισσότερο από τους ενήλικες. Περίπου το 25 τοις εκατό των παιδιών που έχουν αυτόν τον όγκο ζουν για πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Επέκταση του προσδόκιμου ζωής

  • Οι νέες θεραπείες επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής ακόμη περισσότερο. Τα άτομα των οποίων οι όγκοι έχουν ευνοϊκό γενετικό δείκτη που ονομάζεται μεθυλίωση MGMT έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης .
  • Το MGMT είναι ένα γονίδιο που επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος, το MGMT τα διορθώνει. Η μεθυλίωση MGMT εμποδίζει αυτήν την επιδιόρθωση και εξασφαλίζει ότι περισσότερα νεοπλασματικά κύτταρα σκοτώνονται.

Ακολουθεί βίντεο για το Γλοιοβλάστωμα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ