Διατροφή : Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, έχετε περισσότερο ασβέστιο στο σώμα σας από οποιοδήποτε άλλο μέταλλο. Αποτελεί μεγάλο μέρος των οστών και των δοντιών σας και παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς, στη λειτουργία των μυών και στη σηματοδότηση των νεύρων.

Τα κύρια τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Ωστόσο, πολλές μη γαλακτοκομικές πηγές είναι επίσης υψηλές σε αυτό το μέταλλο. Αυτά περιλαμβάνουν θαλασσινά, φυλλώδη χόρτα, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, tofu και διάφορα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

 Σπόροι
  • Οι σπόροι είναι μικροσκοπικοί θρεπτικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Μερικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως παπαρουνόσπορο, σουσάμι, σέλινο και σπόρους chia .
  • Οι σπόροι παρέχουν επίσης πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Για παράδειγμα, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα .
  • Το σουσάμι έχει 9% της RDI για ασβέστιο σε 1 κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια), καθώς και άλλα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του σιδήρου και του μαγγανίου .
  • Τα περισσότερα τυριά είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Το παρμεζάνα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, με 331 mg – ή 33% του RDI – ανά ουγγιά (28 γραμμάρια) .
  • Τα πιο μαλακά τυριά τείνουν να έχουν λιγότερα – μια ουγγιά μπρι παρέχει μόνο 52 mg, ή το 5% της RDI. Πολλές άλλες ποικιλίες πέφτουν στη μέση, παρέχοντας περίπου το 20% του RDI .
  • Ως πρόσθετο μπόνους, το σώμα σας απορροφά το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα πιο εύκολα από αυτό από φυτικές πηγές.
  • Πολλά είδη τυριών είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη , όπως το τυρί cottage .

 Γιαούρτι
  • Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου.
  • Πολλοί τύποι γιαουρτιού είναι επίσης πλούσιοι σε ζωντανά προβιοτικά βακτήρια , τα οποία έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία.
  • Το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο σε ασβέστιο, με 45% της RDI σε ένα φλιτζάνι (245 γραμμάρια) .
Σαρδέλες και κονσέρβες σολομού
  • Οι σαρδέλες και ο κονσερβοποιημένος σολομός περιέχουν ασβέστιο, χάρη στα βρώσιμα οστά τους.
  • Αυτά τα λιπαρά ψάρια παρέχουν επίσης υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα σας .

Ακολουθεί βίντεο για το ασβέστιο

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here