Σκληρή μάχη με τις πυρκαγιές στην Τουρκία: Υπό έλεγχο οι περισσότερες φωτιές

Οι τουρκικές πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση 14 πυρκαγιών, ενώ 57 έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Οι προσπάθειες στην Τουρκία συνεχίζονται για την κατάσβεση 14 δασικών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει από την Τετάρτη, ενώ 57 έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ανέφερε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι συνολικά 45 ελικόπτερα χρησιμοποιούνταν στις προσπάθειες κατά των δασικών πυρκαγιών που συνέχιζαν να καίνε. «Σήμερα τα αεροπλάνα έχουν αυξηθεί στα 56, με τα αεροπλάνα από τη Ρωσία και την Ουκρανία» είπε, προσθέτοντας πως το Αζερμπαϊτζάν έστελνε επίσης ένα αμφίβιο αεροπλάνο. «Η μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών συνεχίζεται» είπε, προσθέτοντας ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούσαν την κατάσταση στην περιοχή.

Χιλιάδες οχήματα έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μαζί με 10.550 πυροσβέστες, 4.110 άτομα τεχνικό προσωπικό και 6.440 στελέχη της δασικής υπηρεσίας. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Μουράτ Κουρούμ ήταν στην περιοχή και παρακολουθούσαν την κατάσταση. Δεσμεύτηκε επίσης να παρέχει στήριξη στους πυρόπληκτους, περιλαμβανομένων αυτών που έχασαν σπίτια και ζώα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ως προς τα αίτια των πυρκαγιών σε διαφορετικά τμήματα της χώρας. Σημειώνεται πως οι φωτιές ξέσπασαν μέσα στις τελευταίες ημέρες σε νότιες επαρχίες- Αττάλεια, Μερσίνη, Οσμανίγιε, Άδανα και Καχραμάνμαρας. Επίσης, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Μούγλα, στα νοτιοδυτικά, και τις επαρχίες Κιρίκαλε και Καϊζερί, στην κεντρική Τουρκία.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι διαδοχικές πυρκαγιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μα η ζημιά αυτή τη φορά ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς καταστράφηκαν ολόκληρα χωριά από τις φλόγες. Κάποιοι κάνουν λόγο για πιθανή εμπλοκή του κουρδικού ΡΚΚ, αν και οι έρευνες συνεχίζονται. Οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές στην Αττάλεια και τη Μούγλα, δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι νεκροί έφτασαν τους τέσσερις αργά την Πέμπτη, όταν ένας νεαρός που προσπαθούσε να βοηθήσει τους πυροσβέστες σκοτώθηκε όταν βρέθηκε στη μέση φωτιάς στη Μαρμαρίδα, τουριστικό θέρετρο στη Μούγλα. Οι άλλοι τρεις που αναφέρθηκαν την Πέμπτη ήταν κάτοικοι της Αττάλειας, που δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν από τις φλόγες στα χωριά τους. Η φωτιά στο Μαναβγκάτ της Αττάλειας έσπειρε την καταστροφή σε χωριά, αφήνοντας πίσω της πολλά καμμένα σπίτια.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, έγραψε στο Twitter πως «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις επιθέσεις κατά της φύσης και των δασών», ενώ ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως οι έρευνες θα δείξουν εάν οι φωτιές οφείλονταν σε εμπρησμούς.

Με πληροφορίες από Anadolu, Daily Sabah

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ