Καρδιακές αρρυθμίες : Μάθετε γιατί φτερουγίζει η καρδιά σας


Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού (καρδιακές αρρυθμίες) εμφανίζονται όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί που συντονίζουν τους καρδιακούς παλμούς σας δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα η καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.

Η θεραπεία της καρδιακής αρρυθμίας μπορεί συχνά να ελέγξει ή να εξαλείψει τους γρήγορους, αργούς ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Επιπλέον, επειδή οι ενοχλητικές καρδιακές αρρυθμίες συχνά επιδεινώνονται-ή προκαλούνται ακόμη-από μια αδύναμη ή κατεστραμμένη καρδιά, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο αρρυθμίας σας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά.

 

Τι είναι ένας φυσιολογικός καρδιακός παλμός;

  • Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους – δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Ο καρδιακός σας ρυθμός ελέγχεται κανονικά από έναν φυσικό βηματοδότη (κόλπο κόλπων) που βρίσκεται στο δεξιό κόλπο. Ο κόλπος του κόλπου παράγει ηλεκτρικούς παλμούς που κανονικά ξεκινούν κάθε καρδιακό παλμό. Αυτές οι παρορμήσεις κάνουν τους μύες των κόλπων να συστέλλονται και να αντλούν αίμα στις κοιλίες.
  • Στη συνέχεια, οι ηλεκτρικοί παλμοί φτάνουν σε μια ομάδα κυττάρων που ονομάζεται κολποκοιλιακός κόμβος (AV). Ο κόμβος AV επιβραδύνει το ηλεκτρικό σήμα πριν το στείλει στις κοιλίες. Αυτή η μικρή καθυστέρηση επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν αίμα. Όταν οι ηλεκτρικές ώσεις φτάνουν στους μυς των κοιλιών, συστέλλονται, προκαλώντας τους να αντλούν αίμα είτε στους πνεύμονες είτε στο υπόλοιπο σώμα.
  • Σε μια υγιή καρδιά, αυτή η διαδικασία συνήθως πηγαίνει ομαλά, με αποτέλεσμα έναν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Ταχυκαρδίες στους κόλπους

  • Κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός που προκαλείται από χαοτικούς ηλεκτρικούς παλμούς στους κόλπους. Αυτά τα σήματα οδηγούν σε γρήγορες, ασυντόνιστες, αδύναμες συσπάσεις των κόλπων.
  • Κολπικός πτερυγισμός. Ο κολπικός πτερυγισμός είναι παρόμοιος με την κολπική μαρμαρυγή. Οι καρδιακοί παλμοί στον κολπικό πτερυγισμό είναι πιο οργανωμένοι και πιο ρυθμικοί ηλεκτρικοί παλμοί από ό, τι στην κολπική μαρμαρυγή. Ο κολπικός πτερυγισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

  • Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλές μορφές αρρυθμίας που προέρχονται από τις κοιλίες (υπερκοιλιακές) στους κόλπους ή τον κόμβο AV . Αυτοί οι τύποι αρρυθμίας φαίνεται να προκαλούν ξαφνικά επεισόδια αίσθημα παλμών που αρχίζουν και τελειώνουν απότομα.
  • Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White. Στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, ένας τύπος υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, υπάρχει μια επιπλέον ηλεκτρική οδός μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών, η οποία υπάρχει κατά τη γέννηση. Ωστόσο, μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα μέχρι να ενηλικιωθείτε. Αυτή η οδός μπορεί να επιτρέψει στα ηλεκτρικά σήματα να περάσουν μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών χωρίς να περάσουν από τον κόμβο.

Ακολουθεί βίντεο για τις καρδιακές αρρυθμίες

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ