7 Δεκεμβρίου 2021

Ολυμπιακοί αγώνες Τόκιο : Αυτός είναι ο πραγματικός συμβολισμός τους

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihide Suga κήρυξε τoν κοροναϊό κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 8 Ιουλίου, την τέταρτη από την έναρξη της πανδημίας. Για να ελαχιστοποιήσει τη μετάδοση του ιού, η Ιαπωνία αποφάσισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που έχουν ήδη αναβληθεί για ένα χρόνο, θα διεξαχθούν χωρίς θεατές.

Λίγες μέρες πριν από τις τελετές έναρξης, αυτές οι ανακοινώσεις έχουν αυξήσει τη διεθνή ανησυχία για την ασφάλεια περισσότερων από 11.000 αθλητών που εκπροσωπούν πάνω από 200 χώρες. Υπάρχουν αναφορές για μετάδοση σε χώρους φιλοξενίας των αθλητών παρά τη φούσκα του κορονοϊού στην Ιαπωνία . Και οι ανακοινώσεις αυξάνουν το πολιτικό διακύβευμα για την κυβέρνηση Suga καθώς βλέπει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές εν μέσω χαμηλών αριθμών έγκρισης .

  • Ο Ολυμπιακός Χάρτης του 1908 δίνει έμφαση στην πολιτική ουδετερότητα και απαγορεύει την «πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα» στους Αγώνες. Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πάντα σημαντικοί πολιτικά ως ευκαιρίες διαμαρτυρίας , διαγωνισμού κατάστασης και προβολής ήπιας δύναμης . Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει συχνά θολωθεί από σκάνδαλα διαφθοράς , αν και υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία πολιτικής προκατάληψης στην επιλογή της πόλης υποδοχής.
  •  Μετά την αποχώρησή της από την Κοινωνία των Εθνών το 1933, η Ιαπωνία προσπάθησε να ενισχύσει τη διεθνή της εικόνα με το να γίνει ο πρώτος μη δυτικός οικοδεσπότης των Αγώνων, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1940 . Ωστόσο, ο Δεύτερος Σινο-Ιαπωνικός Πόλεμος έσβησε τους Αγώνες, μαζί με κάθε ελπίδα για ανάπλαση της φήμης της Ιαπωνίας.

Τι συμβολίζουν οι ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιου

Ακολουθεί βίντεο για τους ολυμπιακούς αγώνες

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here