Οι δημοσιονομικές αντοχές κρίνουν τις φοροελαφρύνσεις

Το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου θα κρίνει την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για τις νέες φοροελαφρύνσεις δίνοντας καθαρή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο του μεγέθους του δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει νέες πολιτικές ελάφρυνσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προτεραιότητα η μονιμοποίηση έως και το 2022 μέτρων που ισχύουν σήμερα (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ΦΠΑ εστίαση – τουριστικό πακέτο) και θα ακολουθήσουν οι νέες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Εν συνεχεία, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι υπόλοιπες εξαγγελίες προ της πανδημίας.

Το πακέτο των παρεμβάσεων θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Αλλωστε από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί ουκ ολίγες φορές το στίγμα ότι θα επανέρχεται η ατζέντα των προεκλογικών δεσμεύσεων, με στρατηγικό στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μειωθεί το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.

Ετσι, για το 2022 εκτιμάται να υπάρχει σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος για τη μονιμοποίηση των ισχυόντων μέτρων. Μεταξύ αυτών είναι ο χαμηλότερος ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη, στην εστίαση και στους κινηματογράφους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, που θα ισχύσει και το 2022 και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που θα ισχύσει επίσης και το επόμενο έτος. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο για το επόμενο έτος.

Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο του 2023 που θα βρεθούν στο τραπέζι προβλέπουν την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% σήμερα. Για το 2024 θα εξεταστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο προκειμένου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια τον Οκτώβριο. Εκεί αναμένεται να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων της οικονομίας κατά τη διάρκεια του κρίσιμου θερινού διμήνου.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ