Τoυρκία: Πρωτοφανούς έντασης οι φωτιές σύμφωνα με τον «Κοπέρνικο» – Σκεπάζουν την Κύπρο οι καπνοί


Ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια ακτή της Τουρκίας αυξήθηκε σε τέσσερις, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα χθες, μετά την εκκένωση δεκάδων χωριών και ξενοδοχείων

Χιλιάδες παραθεριστές εκκενώθηκαν από θέρετρα της Τουρκίας, καθώς η χώρα καταπολεμά περισσότερες από 50 εστίες πυρκαγιάς.

Η ένταση της θερμότητας των πυρκαγιών ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα σύμφωνα με στοιχεία από δορυφόρο που έχει στην κατοχή του ο Guardian.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από πυρκαγιές που κατέστρεψαν τουριστικές περιοχές στην Αττάλεια και τη Μούγλα, αναγκάζοντας χιλιάδες τουρίστες να εγκαταλείψουν άρον άρον ξενοδοχεία και καταλύματα.

Οι συνθήκες στην περιοχή και στα μέτωπα δεκάδων άλλων πυρκαγιών που μαίνονται σε όλη τη χώρα είναι πολύ ξηρές. Το υψηλότερο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Τουρκία εδώ και 60 χρόνια καταρρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Τσιζρε, μια πόλη στα νοτιοανατολικά, κατέγραψε 49,1 βαθμούς Κελσίου.

Μετά τους θανατηφόρους καύσωνες στην Αμερική, τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα και τις πυρκαγιές στη Σιβηρία, οι σκηνές καταστροφής στην Τουρκία εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη αγριότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε έναν κόσμο με κλιματικές διαταραχές.

Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες από δημοφιλή θέρετρα, περιτριγυρισμένα από φλεγόμενες πλαγιές και δάση και αγροτεμάχια που έγιναν στάχτη.

Στην Αλικαρνασσό, στην επαρχία Μούγλα, 200 στρέμματα κάηκαν παρά τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Οι φλόγες έκαψαν δύο ξενοδοχεία, οδηγώντας στην εκκένωση περισσότερων από 4.000 τουριστών και προσωπικού από την ακτοφυλακή και τα αλιευτικά σκάφη.

Οι πυρκαγιές είναι συχνές στην Τουρκία το καλοκαίρι, αλλά οι φλόγες τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν πρωτοφανείς σύμφωνα με τους ειδικούς.Η δορυφορική ανάλυση της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της ΕΕ Copernicus δείχνει ότι η ένταση της θερμότητας των πυρκαγιών της χώρας έφτασε την Πέμπτη περίπου στα 20 γιγαβάτ, τέσσερις φορές υψηλότερη από ότι έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι εκτός κλίμακας σε σύγκριση με τα τελευταία 19 χρόνια», δήλωσε ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της ΕΕ Copernicus. Είπε ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές κοντά στην Αττάλεια και τη Μερσίνα φθάνει τώρα στην Κύπρο.

Οι κάτοικοι των πόλεων που επλήγησαν δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο. Ο Ιμπραήμ Αϊντίν, αγρότης, είπε ότι είχε χάσει όλα τα ζώα του και παραλίγο να σκοτωθεί ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. «Ό, τι είχα κάηκε στο έδαφος. Έχασα αρνιά και άλλα ζώα », δήλωσε στην Daily Sabah.

«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Ηταν σαν να ζήσαμε την κόλαση». Σε όλη τη χώρα, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με περισσότερες από 50 πυρκαγιές. Δεκάδες νοσηλεύτηκαν από τις αναθυμιάσεις. Καθώς οι ειδήσεις εξαπλώνονταν, το #PrayForTurkey έγινε τάση στο Twitter με εικόνες καταστροφής και χάρτες να δείχνουν τις τοποθεσίες των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Κορυφαίοι υπουργοί εικάζουν ότι η αιτία μπορεί να είναι οι εμπρηστικές επιθέσεις από το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα PKK, αλλά δεν παρείχαν στοιχεία για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Σε μια προκλητική δήλωση προχώρησε ο απόστρατος αντιναύαρχος και «αρχιτέκτονας» του τουρκολιβυκού μνημονίου» Τζιχάτ Γιαϊτζί. Τα μέρη όπου ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν τα πιο εύφορα εδάφη της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, σημειώνοντας ότι οι φωτιές δεν προκλήθηκαν από σύμπτωση ή αμέλεια.

«Υπάρχει πρόθεση εδώ. Το κράτος είναι αντιμέτωπο με μια σοβαρή τρομοκρατία, την τρομοκρατία Ελλάδας-ΡΚΚ» είπε.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι η Μεσόγειος θα πληγεί σοβαρά από την άνοδο της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις, που οφείλονται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο μελλοντικός κίνδυνος πυρκαγιών προβλέπεται να αυξηθεί στη νότια Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Τούρκος επιστήμονας του κλίματος Levent Kurnaz είπε ότι το κλίμα πλέον δημιουργεί συνθήκες για εύκολη ανάφλεξη. «Ο καιρός είναι εξαιρετικά ζεστός και ξηρός. Αυτό βοηθά στην έναρξη πυρκαγιών. Το μικρότερο λάθος μας οδηγεί σε μεγάλη καταστροφή », έγραψε στο Twitter.

Φέτος φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η τάση. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έγραψε στο Twitter ότι η έντονη ζέστη πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να σκαρφαλώσουν πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στις εσωτερικές περιοχές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τυνησίας και της Τουρκίας.

Ο καύσωνας στη νότια Ευρώπη αναμένεται να διαρκέσει την επόμενη εβδομάδα με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν οτι θα μπορούσε να είναι από τους σοβαρότερους που έχουν καταγραφεί. Την επόμενη εβδομάδα, η Άγκυρα και πολλά άλλα σημεία αναμένουν θερμοκρασίες 12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο του Αυγούστου. Προειδοποιήσεις για υψηλή θερμοκρασία έχουν εκδοθεί στη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τμήματα της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Η ΕΕ εξέδωσε τον υψηλότερο συναγερμό κινδύνου πυρκαγιάς στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τμήματα της βόρειας Αφρικής.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ