Κίνα: Επιστρέφει ο «εφιάλτης» του κορονοϊού; Το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας, μετά την Ουχάν


Μία εστία μετάδοσης κορονοϊού που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ναντζίνγκ εξαπλώθηκε σε πέντε επαρχίες και το Πεκίνο, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τη χειρότερη έξαρση της νόσου στην Κίνα, μετά τη μόλυνση στην Ουχάν.

Περίπου 200 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τότε που ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της πόλης Ναντζίνγκ στις 20 Ιουλίου. Όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο θα ανασταλούν έως τις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αξιωματούχοι άρχισαν επίσης εντατικά τεστ σε oλόκληρη την πόλη, εν μέσω αυξανόμενης κριτικής ότι απέτυχαν να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου, παρά την εμπειρία και την τεχνογνωσία από το προηγούμενο κύμα.

Το σύνολο των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης – ανάμεσά τους και οι επισκέπτες – θα υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού ανέφερε το πρακτορείο Xinhua. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες ουρές ανθρώπων που συνωστίζονται, αναμένοντας τη σειρά τους και οι αρχές παροτρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, να στέκονται σε απόσταση ενός μέτρου και να αποφεύγουν να μιλούν ενώ περιμένουν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του ιού Δέλτα βρίσκεται πίσω από τις μολύνσεις, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα εξαπλώθηκαν γρήγορα και επειδή το αεροδρόμιο της πόλης είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστο.

Ο Ding Jie, αξιωματούχος υγείας της Ναντζίνγκ είπε σε δημοσιογράφους ότι τα περιστατικά συνδέονται με μία ομάδα από καθαρίστριες που εργάζονταν σε πτήση από τη Ρωσία και έφτασε στην πόλη στις 10 Ιουλίου. Δεν ακολούθησαν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής, όπως ανέφεραν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η διοίκηση του αεροδρομίου δέχεται έντονες επικρίσεις από αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος που καταγγέλλουν «προβλήματα όπως η έλλειψη εποπτείας και η μη επαγγελματική διαχείριση».

Τα τεστ έδειξαν ότι ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 13 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τσενγκντού και του Πεκίνου. Ειδικοί που επικαλούνται οι Global Times πάντως θεωρούν ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού ειναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να ελεγχθεί.

Τοπικοί αξιωματούχοι στη Ναντζίνγκ δήλωσαν ωστόσο ότι επτά από τους ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η νέα έξαρση των κρουσμάτων οδήγησε αρκετούς στα κινεζικά κοινωνικά μέσα να αναρωτηθούν αν τα κινεζικά εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Δεν είναι σαφές εάν όσοι μολύνθηκαν, είχαν εμβολιαστεί. Ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που βασίζονται σε κινεζικά εμβόλια ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα χρησιμοποιήσουν άλλα σκευάσματα.

Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει καταφέρει να κρατήσει τον ιό σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, κλείνοντας σύνορα και αναλαμβάνοντας γρήγορα δράση για να εξαλείφθούν οι τοπικές εστίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ