Ποιο ήταν το αγόρι της Τουρκάνα που τιμά με Doodle η Google


Το αγόρι της Τουρκάνα τιμά η Google με Doodle σήμερα 1η Αυγούστου.

Το «αγόρι της Τουρκάνα» τιμάει σήμερα 1η Αυγούστου με Doodle η Google για να γιορτάσει την ανακάλυψη του πιο ολοκληρωμένου ανθρώπινου σκελετού.

Το «αγόρι της Τουρκάνα», ανήκει στο προγονικό μας είδος Homo erectus ή Homo ergaster (εργώδης) και έζησε στο πρώιμο Πλειστόκαινο και φέρεται να είναι ο πρώτος άνθρωπος που ρύθμισε την θερμοκρασία του σώματος με τον ιδρώτα.

Τον Αύγουστο του 1984, ο Kamoya Kimeu βρήκε το Turkana Boy, το «αγόρι της Τουρκάνα», το οποίο είναι ο πληρέστερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε από έναν πρώιμο ανθρωποκτόνο. Η Google δείχνει αυτό το κινούμενο doodle σε πολλές χώρες την 1η Αυγούστου.

«Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κάνει μια βαρυσήμαντη ανακάλυψη. Το “αγόρι της Τουρκάνα” αποτελεί το πληρέστερο εύρημα προϊστορικού ανθρωπίνου σκελετού», ήταν τα πρώτα λόγια του Richard Leakey, παλαιοανθρωπολόγου και αρχαιολόγου.

Ο ίδιος και η ομάδα του είχαν στήσει μια τεράστια αρχαιολογική επιχείρηση στην Ανατολική Αφρική, μεταξύ 1984 και 1986. Όπως περιγράφει και ο ίδιος, ανακάλυψαν ένα «όχι και τόσο ανθρώπινο» απολίθωμα, το οποίο πιθανότατα να άνηκε σε Homo erectus. Το ονόμασαν το «αγόρι της Τουρκάνα», επειδή βρέθηκε δίπλα στη λίμνη Τουρκάνα, στη Κένυα.

Σύμφωνα με την ομάδα, τα οστά του απολιθώματος πιθανότατα άνηκαν σε ένα αγόρι μεταξύ 11 και 13 ετών. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,67, ενώ ο εγκέφαλος του είχε το μέγεθος ενός σημερινού δίχρονου παιδιού.

Τα οστά δείχνουν ότι το αγόρι ήταν δίποδο. Δεδομένου ότι απαιτείται αρκετή μυϊκή ενέργεια για να περπατήσει κάποιος, η θερμότητα του σώματος αυξάνεται, οπότε η ομάδα υποθέτει πως ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν άτριχος – όπως ακριβώς ο Homo sapiens.

Επειδή ακριβώς το αγόρι ήταν άτριχο, το σώμα του θα χρειαζόταν αρκετή μελανίνη για να προστατεύεται από τον ήλιο. Επομένως, η ομάδα συμπεραίνει πως η επιδερμίδα του θα ήταν αρκετά σκούρα.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν ίσως ο πρώτος που ρύθμισε τη θερμοκρασία του μέσω της εφίδρωσης. Για τα πλάσματα που πρέπει να παραμείνουν ενεργά το μεσημέρι σε έναν ηλιόλουστο, ξηρό βιότοπο, η εφίδρωση είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για τη διατήρηση ασφαλών θερμοκρασιών σώματος και εγκεφάλου.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ