Aφγανιστάν: Στους Ταλιμπάν η μισή χώρα – Χιλιάδες εκτοπισμένοι, κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής


Σε άγριες μάχες με τους Ταλιμπάν επιδίδονται οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, με τους ειδικούς να προβλέπουν οτι τα χειρότερα έρχονται και οτι επίκειται τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν.

Οι μάχες μαίνονται γύρω από τρεις μεγάλες πόλεις στο νότιο και δυτικό Αφγανιστάν, όπου δυνάμεις των Ταλιμπάν συγκρούονται άγρια με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Μαχητές των Ταλιμπάν έχουν εισέλθει σε τμήματα της Χεράτ, του Λασκάρ Γκα και της Κανταχάρ, έχοντας προχωρήσει σε μεγάλο τμήμα της αφγανικής επικράτειας από τότε που ανακοινώθηκε ότι σχεδόν όλα τα ξένα στρατεύματα θα αποχωρήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η τύχη αυτών των τριών νευραλγικών αστικών κέντρων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον των εξελίξεων σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, εν μέσω φόβων ότι επίκειται ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Οι Ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν φέρεται να έχουν ήδη καταλάβει έως και το ήμισυ του εδάφους του Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων και τα σημαντικά και προσοδοφόρα μεθοριακά περάσματα με το Ιράν και το Πακιστάν.

Στη Λάσκαρ Γκα, οι Ταλιμπάν έφθασαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από το γραφείο του κυβερνήτη το Σάββατο – αλλά απωθήθηκαν το βράδυ. Ήταν η δεύτερη απόπειρά τους εδώ και μερικές ημέρες. Ο διοικητής των αφγανικών δυνάμεων δήλωσε ότι προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι Ταλιμπάν έχουν εστιάσει πλέον το ενδιαφέρον τους στις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν. Η κατάσταση είναι ρευστή, αλλά η Λάσκαρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, όπου πολλοί Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες έχoυν χάσει τη ζωή τους, μοιάζει η πλέον ευάλωτη αυτή τη στιγμή.
Οι ντόπιοι λένε ακόμα κι αν οι αφγανικές δυνάμεις καταφέρουν να τους απωθήσουν, η προέλαση των Ταλιμπάν είναι μια ισχυρή δήλωση της δύναμής τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι «έχουν στρατοπεδεύσει» στα σπίτια οικογενειών, γεγονός που θα δυσκολέψει την απώθησή τους. Όλα δείχνουν ότι επίκεινται μακροχρόνιες και αιματηρές μάχες. Oι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πόλη και λόγω του μεγάλου άμαχου πληθυσμού, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βαρύ οπλισμό, εάν οι Ισλαμιστές μπουν μέσα στο αστικό κέντρο.

Ένας τοπικός βουλευτής στην Κανταχάρ δήλωσε στο BBC ότι η πόλη κινδυνεύει άμεσα να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν ήδη εκτοπιστεί. Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και οι μάχες στην Κανταχάρ είναι οι χειρότερες εδώ και 20 χρόνια, αναφέρει το BBC.

«Ισλαμικό εμιράτο»

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε για το Αφγανιστάν, Τόμας Νικλάσον, πιστεύει ότι ο πόλεμος θα χειροτερέψει. Θεωρεί ότι το μόνο που θέλουν πλέον οι Ταλιμπάν είναι αυτό που ήθελαν και στο παρελθόν «να αποκαταστήσουν το ισλαμικό τους εμιράτο».

Ο πρώην αρχηγός των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, προειδοποίησε ότι η διεθνής αποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του ηθικού του αφγανικού στρατού, οδηγώντας σε νίκες των Ταλιμπάν και ενδεχομένως σε μια νέα διεθνή τρομοκρατική απειλή.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης προειδοποιήσει για μία μεγάλη κρίση μέσα στους επόμενους μήνες, με έλλειψη τροφής, νερού και βασικών υπηρεσιών για τον πληθυσμό που εγκαταλείπει τα σπίτια του και συνωστίζεται σε στρατόπεδα για εκτοπισμένους.

Τα αμερικανικά στρατεύματα, μαζί με το ΝΑΤΟ και τους περιφερειακούς συμμάχους τους εκδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία τον Νοέμβριο του 2001.

Οι Ισλαμιστές πρόσφεραν καταφύγιο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλα στελέχη της Αλ Κάιντα που συνδέονταν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Όμως, παρά τη συνεχή διεθνή παρουσία, την υποστήριξη και τη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, οι Ταλιμπάν ανασυντάχθηκαν και σταδιακά ανέκτησαν τις δυνάμεις τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ