Φονικές πυρκαγιές στην Τουρκία: Έξι νεκροί – Σε πανικό οι τουρίστες, εκκενώνονται θέρετρα


Δέκα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται στην Τουρκία που θρηνεί έξι ανθρώπους απο τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Εκατοντάδες τουρίστες απομακρύνονται άρον άρον από τις παραλίες στη νοτιοδυτική Τουρκία, όπου οι πυρκαγιές απειλούν τώρα ξενοδοχεία και σπίτια. Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής -με τη βοήθεια ιδιωτικών σκαφών και γιοτ – αναπτύχθηκαν για να απεγκλωβίσουν τους παραθεριστές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην πόλη της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκενώθηκαν τρία ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Οι καταστροφικές πυρκαγιές, που μαίνονται από την Τετάρτη, έχουν προκαλέσει τουλάχιστον έξι θανάτους.

Χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη τα τελευταία 24ωρα με 100 πύρινα μέτωπα που λυμαίνονται δημοφιλή θέρετρα και χωριά στις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο και τη Μεσογείο – μια σημαντική τουριστική περιοχή.

Αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι πυρκαγιές εκτός από 10 έχουν πλέον τεθεί πλέον υπό έλεγχο. Οι εικόνες που κοινοποίησε ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού στο Twitter δείχνουν ότι οι φωτιές εξακολουθούσαν να μαίνονται τα ξημερώματα της Κυριακής.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δραματικά πλάνα που δείχνουν ανθρώπους με τα υπάρχοντά τους να εγκαταλείπουν την περιοχή.

Οι ανακριτές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ορισμένες από τις πυρκαγιές ξεκίνησαν σκόπιμα, εν μέσω αναφορών ότι ένας ύποπτος εμπρηστής έχει συλληφθεί. Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «δολιοφθορά» των Κούρδων αυτονομιστών του PKK.

Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος ναύαρχος -και τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας- Τζιχατ Γιαϊτζί κατηγόρησε για τις φονικές πυρκαγιές την Ελλάδα και το PKK.

Επίσκεψη Ερντογάν στους πυρόπληκτους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Σάββατο την πόλη Μαναβγκάτ, -75 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας- που θρηνεί πέντε θύματα από τις φωτιές.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφή να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

H κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα για την έλλειψη πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αλλά είπε ότι ο κύριος λόγος για τα ζητήματα που προέκυψαν με τα αεροπλάνα είναι ότι η «τουρκική αεροναυτική ένωση δεν μπόρεσε να ανανεώσει τον στόλο και την τεχνολογία της».

Πρόσθεσε ότι αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία συμμετείχαν στη μαζική επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς. Και ευχαρίστησε ειδικότερα το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία.

Η Μόσχα προσέφερε πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα τρία ελικόπτερα για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ