Κυβερνητικές πηγές για τη φωτιά στην Αχαΐα: Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση


Ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νέας μεγάλης πυρκαγιάς στην Αχαΐα – «Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές για την φωτιά

Ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νέας μεγάλης πυρκαγιάς στην Αχαΐα – «Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές για την φωτιά

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που μαίνεται από τις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα. «Τα εναέρια παρά τις παράλληλες εξαιρετικά δύσκολες φωτιές σε Κρανίδι και Αλμυρό (που χρειάστηκαν και εκεί) ήταν μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους πάνω από τη φωτιά. Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε ακαριαία. Δύο μηνύματα 112 έφυγαν στοχευμένα για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν.

Η ΕΛΑΣ με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στις απομακρύνσεις των πολιτών, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο την νέα όσο και την παλιά εθνική οδό αλλά και κάθε κάθετο προς τις πληγείσες περιοχές δρόμο έτσι ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο και εγκλωβισμός των οχημάτων πυρόσβεσης. Το Λιμενικό σε πλήρη κινητοποίηση με λέμβους, σκάφη και ιδιωτικά πλοιάρια ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες με ασφάλεια από θαλάσσης. Το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φωτιάς στον αιγιαλό και στην ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Και προσθέτουν: «Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν από όλη τη χώρα στην περιοχή και με ειδική πτήση του ΑΤR της γγΠΠ 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από Θεσσαλονίκη και όλο το βράδυ, ακόμα και τώρα επιχειρούν. Το ΕΚΑΒ απέστειλε κινητή μονάδα στο σημείο της πυρκαγιάς και 2 μονάδες στο Αίγιο και οι υγειονομικές αρχές και τα Νοσοκομεία τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή.

Οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα με υδροφόρες, μηχανήματα αναλαμβάνοντας και την φιλοξενία και φροντίδα των πληγέντων. Οι εθελοντικές ομάδες ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα υπό την καθοδήγηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλλαν τα μέγιστα.

Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής δια του Αρχηγού της Αντιστρατήγου Στ. Κολοκούρη και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά ήταν εκεί στο πεδίο, μπροστά στη φωτιά, μαζί με τους πυροσβέστες, για να συντονίσουν, να οργανώσουν, να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις. Ο ΓγΠπ, Βασίλης Παγεωργίου και ο ίδιος ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων μαζί με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και διατηρούσαν τον έλεγχο της πραγματικά δύσκολης αυτής κατάστασης. Πυρκαγιά με ανέμους και ριπές 6 μποφόρ που κατευθυνόταν μέσα από συμπαγές πευκόφυτο δάσος με μεγάλα θερμικά φορτία στους οικισμούς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ