Kαύσωνας και κλιματική αλλαγή: Έξι παράγοντες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου


Ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο μέρος του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες, από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου το θερμόμετρο άγγιξε πρόσφατα τους 49,4 βαθμούς Κελσίου.

Oι ειδικοί προειδοποιούν για ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ακολουθούν έξι λόγοι για τους οποίους στο εξής θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα κύματα θερμότητας, σύμφωνα με το Revelator, την έκδοση από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Center for Biological Diversity.

1. Το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο

Οι καύσωνες «μπορεί να μην περιλαμβάνουν το δράμα άλλων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι καταιγίδες και οι τυφώνες με ονομασίες, αλλά στην πραγματικότητα είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο» λένε επιστήμονες στο περιοδικό.

Ο πρόσφατος «θόλος ζέστης» στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη Βρετανική Κολομβία εκτιμάται ότι στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους. Άλλοι 76 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Ουάσινγκτον και Όρεγκον στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Σε όλο τον κόσμο, οι περίοδοι καύσωνα και ξηρασίας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Από το 1998 έως το 2017, οι καύσωνες σκότωσαν 166.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 70.000 άνθρωποι που χάθηκαν στο φονικό καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003.

2. Κλιματική Αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας στους καύσωνες. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει τις περιόδους ζέστης και ξηρασίας ακόμη πιο σοβαρές και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Καθώς οι άνθρωποι μένουν σε εσωτερικούς χώρους και επιστρατεύουν τα κλιματιστικά για να δροσιστούν, εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ενισχύουν το φαύλο κύκλο. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν περισσότερα προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές, όπως ο ηλεκτρισμός και η ενέργεια.

Οι διακοπές ρεύματος, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 60% από το 2015. Ο συνδυασμός της υπερβολικής ζέστης και των blackout σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν στη μοντελοποίησή τους, ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει 450.000 άνθρωποι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες θερμοκρασίες και 1,7 εκατομμύρια στο Φοίνιξ της Αριζόνα που εξαρτάται από τον κλιματισμό.

3. Οι κίνδυνοι της υγρασίας

Ο πρόσφατος θανατηφόρος καύσωνας έπληξε την άνυδρη Δύση, αυξάνοντας τις ανησυχίες για πυρκαγιές. Αλλά οι καύσωνες σε πιο υγρές περιοχές διπλασιάστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, γεγονός που αποτελεί ένα νέο είδος απειλής.

Το σώμα μας ιδρώνει για να μας κρατήσει δροσερούς, λένε οι ειδικοί. Αλλά όταν η σχετική υγρασία είναι πολύ υψηλή, η υγρασία από το δέρμα μας δεν μπορεί να εξατμιστεί με αποτέλεσμα να μην δροσιζόμαστε. Οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει τους 35 βαθμούς Κελσίου ως το ανώτατο όριο που μπορούμε να ανεχτούμε όταν οι συνθήκες είναι ζεστές και εξαιρετικά υγρές.

Μέχρι τα μέσα του αιώνα, προβλέπουν τα επιστημονικά μοντέλα, η κλιματική αλλαγή θα κάνει πραγματικότητα τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι περιοχές στη Νότια Ασία, την παράκτια Μέση Ανατολή και τις νοτιοδυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής έχουν ήδη φτάσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο.

4. Η ανισότητα «αυξάνει» τη ζέστη

Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι τους ίδιους κινδύνους – ακόμα και αν ζουν στις ίδιες πόλεις. Οι γειτονιές χωρίς δέντρα και χώρους πρασίνου, με μεγάλες επιφάνειες δρόμων και κτίρια, θα μπορούσαν να είναι μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστές.
Μια μελέτη του 2020 σε 108 πόλεις που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Climate διαπίστωσε ότι οι περιοχές με υψηλότερες θερμοκρασίες είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες γειτονιές που έχουν βιώσει ρατσιστικές πολιτικές στέγασης και είναι οι πιο υποβαθμισμένες.
«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ιστορικές πολιτικές στέγασης μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι άμεσα υπεύθυνες για τη δυσανάλογη έκθεση στους καύσωνες, έγραφαν οι ερευνητές.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη στο Nature Communications διαπίστωσε ότι οι μειονότητες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους λευκούς πολίτες των ΗΠΑ να εκτεθούν σε υψηλή θερμότητα σε όλες εκτός από τις έξι από τις μεγαλύτερες 175 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

5. Η άγρια ζωή σε κίνδυνο

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που αισθάνονται την αποπνικτική ζέστη. Ο πρόσφατος καύσωνας στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό απείλησε επίσης λόγου χάρη τους σολομούς που αγαπάνε το κρύο νερό. Οι ποταμοί Columbia και Snake φέτος κατέγραψαν θερμοκρασίες δύο βαθμούς πάνω από το όριο της λεγόμενης «ζώνης σφαγής» που σκότωσε 250.000 κόκκινους σολομούς το 2015, έγραψαν οι Seattle Times.

«Έχουμε ξεπεράσει το όριο στις θερμοκρασίες που μπορεί να είναι καταστροφικές για τα ψάρια», δήλωσε ο Michele DeHart, διευθυντής του Fish Passage Center, στην εφημερίδα. «Θα έλεγα ότι οι προοπτικές για το μέλλον είναι αρκετά ζοφερές» κατέληξε.

6. Φαύλος κύκλος

Όσο πιο πολύ αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο πιο πολύ οι τυχεροί άνθρωποι που έχουν κλιματιστικά θα τα θέτουν σε λειτουργία. Σε έναν κόσμο που κινείται με ορυκτά καύσιμα, αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερες εκπομπές ρύπων που θα συνεχίσουν να θερμαίνουν τον πλανήτη.
Ηδη το 10% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρισμού προέρχεται από ανθρώπους που προσπαθούν να δροσιστούν με κλιματιστικά και ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ο αριθμός αυτός θα μεγαλώει καθώς οι θερμοκρασίες φθάνουν στο «κόκκινο».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι τα επόμενα 30 χρόνια, ο κλιματισμός μπορεί να είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. «Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής απόδοσης, η ενεργειακή ζήτηση για την ψύξη των κτιρίων θα τριπλασιαστεί έως το 2050 – με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ λόγου χάρη να καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο ολόκληρη η Κίνα και η Ινδία σήμερα», αναφέρει ο οργανισμός.

Αυτό καθιστά εξαιρετικά σημαντική την ανάγκη για ψύξη υψηλής απόδοσης. Για να μην αναφέρουμε την ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, φυσικά, τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ