Ταμείο Ανάκαμψης : Που θα πάνε τα πρώτα 4 δισ. ευρώ


Tην ερχόμενη Παρασκευή αναμένει η κυβέρνηση να βάλει στα ταμεία τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να κάνει λόγο από το βήμα της Βουλής για σημαντική εξέλιξη που θα δώσει μήνυμα στις αγορές ότι «η Ελλάδα προχωρά μπροστά».

Τα πρώτα δώδεκα έργα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ και αφορούν υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το βόρειο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 και την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.

Από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, διαμηνύουν εκ νέου πως τα 30,5 δισ. ευρώ στοχεύουν στο να αλλάξουν την Ελλάδα, όπου με τα 12,7 δισ. δάνεια θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους 60 δισ. ευρώ αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας.

Η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα λεφτά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλη διαφορά, 20% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 15% που είναι το αμέσως επόμενο ποσοστό. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026, η οποία μπορεί να φτάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών).

Σημειώνεται ότι τα δάνεια μέσω εμπορικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών φορέων θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 δισ. ευρώ με στόχευση την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και έρευνα, την εξωστρέφεια και την αύξηση μεγέθους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγωγών.

Η μέγιστη χρηματοδότηση θα είναι 50% και η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως. Προβλέπεται μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής (10 έως 12 έτη) καθώς και περίοδος χάριτος (έως 2 έτη). Το κόστος δανεισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4%.

Οι επιδοτήσεις που θα γίνουν μέσω προσκλήσεων θα διανεμηθούν σε παρεμβάσεις για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ενώ θα περιέχουν δημόσια έργα μέσω σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτών. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι επιδοτήσεις ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ και, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της Εθνικής Τράπεζας, το 44% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει αποφασισμένο να αξιοποιήσει τους πόρους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ