Μ. Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση εμβολίου: Οι τρεις κατευθυντήριοι άξονες για τρίτη δόση από Σεπτέμβρη

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου και τον κρατικό σχεδιασμό ως προς την πραγμάτωσή της, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, διευκρίνισε πως “επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε ως επιχείρηση «Ελευθερία» την τρίτη δόση”. Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι κατευθυντήριες οδηγίες θα δωθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθεί ο κρατικός σχεδιασμός.

Αναφορικά με το αν θα προηγηθεί εξέταση αντισωμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου και ειδικότερα στις περιπτώσεις των υγειονομικών υπαλλήλων που έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους από το Γενάρη-Φλεβάρη του 2021, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως “Δεν φαίνεται να χρειάζεται τίτλος αντισωμάτων.”, και προσέθεσε:

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και στη δική μας χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες ανάλογα και με την ηλικία, ανοσοκατεσταλμένους και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός”.

Σε κάθε περίπτωση και εμείς είμαστε έτοιμοι σαν επιχειρησιακό σκέλος, τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, να μπορούμε να το υλοποιήσουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πτωτική τάση του αριθμού των ημερήσιων εμβολιασμών

Όσον αφορά τους ημερήσιους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η πτώση που καταγράφεται στη χώρα είναι η ίδια πτώση που παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αν δούμε καλά τα στοιχεία, παρά την πτώση που έχουμε στους εμβολιασμούς και αυτή την εβδομάδα, δηλαδή που είμαστε γύρω στις 60.000 σε καθημερινή βάση, εντούτοις παραμένουμε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ημερήσιους εμβολιασμούς”, διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσέθεσε:

“Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι. Ήταν αναμενόμενη ως έναν βαθμό. Και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά τις 15 Αυγούστου θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα”.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακόινωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί – από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η στρατηγική εμβολιαστικής κάλυψης. Το 54,3% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ το 49% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Τέλος, σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου έχουν γίνει από το πρωί 37.000 εμβολιασμοί, ενώ η μέρα αναμένεται να κλείσει με 45.000 εμβολιασμούς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here