Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Η ΔΟΕ ξεκινά έρευνα για την υπόθεση της Λευκορωσίδας σπρίντερ


Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη έρευνα μετά τους ισχυρισμούς ότι η Λευκορωσία επιχείρησε να εξαναγκάσει μία αθλήτρια να επιστρέψει στο σπίτι της.

«Πρέπει να καθορίσουμε τα πλήρη γεγονότα, διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο. Το πρώτο μας μέλημα είναι η ίδια η αθλήτρια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς.

Η Λευκορωσίδα σπρίντερ, Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, κάλεσε την Κυριακή τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να εμπλακεί στην υπόθεσή της, καθώς ισχυρίζεται ότι απομακρύνθηκε από την εθνική ομάδα και οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο του Τόκιο παρά τη θέλησή της, λόγω της κριτικής που άσκησε στους εθνικούς προπονητές.

Έκτοτε η 24χρονη αθλήτρια έλαβε ανθρωπιστική βίζα από την Πολωνία και πλέον βρίσκεται στην πρεσβεία της χώρας στο Τόκιο. Αναμένεται να φύγει από την Ιαπωνία αύριο Τετάρτη, δήλωσαν οι υποστηρικτές της. Τη Δευτέρα δήλωσε στο BBC ότι είναι ασφαλής, αλλά ότι έχει δεχθεί συμβουλές να μην δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.

Η ΔΟΕ ζήτησε από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας να υποβάλει άμεσα την έκθεσή της για το περιστατικό. Το Μινσκ λέει ότι απομακρύνθηκε από την ομάδα λόγω της συναισθηματικής της κατάστασης.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την προσπάθεια της Λευκορωσίας να εξαναγκάσει την αθλήτρια να φύγει από την Ιαπωνία ως «καταστολή εκτός συνόρων».

«Ενέργειες σαν αυτήν παραβιάζουν το ολυμπιακό πνεύμα, συνιστούν προσβολή των βασικών δικαιωμάτων και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», είπε σε tweet.

Μιλώντας στο BBC από την Ουκρανία μετά την φυγή της από τη Λευκορωσία, ο σύζυγος της Τσιμανούσκαγια, Αρσένι Ζντάνεβιτς, απέρριψε τις εκθέσεις της Λευκορωσίας σχετικά με την ψυχική υγεία της συζύγου του, λέγοντας ότι η ψυχολογική της κατάσταση είναι «φυσιολογική».

Πρόσθεσε ότι το ζευγάρι δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με την πολιτική και θα επέστρεφε στη Λευκορωσία αν δεν αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες.

Εξαφανίστηκε επικεφαλής λευκορωσικής ΜΚΟ

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό την ίδια ώρα, ο επικεφαλής μιας οργάνωσης που βοηθούσε τους Λευκορώσους να διαφύγουν στο εξωτερικό αναφέρθηκε αγνοούμενος στην Ουκρανία.

Ο Βιτάλι Σίσο, επικεφαλής μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωση που εδρεύει στο Κίεβο και βοηθά διωκόμενους Λευκορώσους εξαφανίστηκε αφού δεν επέστρεψε στο σπίτι του, μετά το πρωινό τζόγκινγκ του, ανέφερε εκπρόσωπος της ουκρανικής αστυνομίας. Την εξαφάνιση του κατήγγειλε στις αρχές η σύντροφός του.

Ο δικτάτορας Λουκασένκο και οι πολιτικές διώξεις

Το περιστατικό έστρεψε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας στη Λευκορωσία, την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγμή από το 1994 ο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Πέρυσι, οι διαμαρτυρίες για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του έτυχαν βίαιης καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ήταν αθλητές εθνικού επιπέδου. Οι αρχές τους αφαίρεσαν τη χρηματοδότηση, τους μπλόκαραν από τις εθνικές ομάδες και τους συνέλαβαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μαρσίν Πρίντας, δήλωσε ότι η Λευκορωσίδα αθλήτρια βρίσκεται σε άμεση επαφή με Πολωνούς διπλωμάτες στο Τόκιο και ότι η Πολωνία θα κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο για να τη βοηθήσει να συνεχίσει την αθλητική της καριέρα».

Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, χαιρέτισε την απόφαση της Πολωνίας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της Λευκορωσίας να επαναπατρίσει με τη βία την Τσιμανούσκαγια ήταν «ένα ακόμη παράδειγμα της βιαιότητας της καταστολής του καθεστώτος Λουκασένκο».

Πώς άρχισαν όλα

Η σπρίντερ, η οποία επρόκειτο να αγωνιστεί στην κούρσα των 200 μέτρων τη Δευτέρα, διαμαρτυρήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπήκε στην ομάδα των 4Χ400 μέτρων, όταν διαπιστώθηκε ότι κάποια μέλη της ομάδας δεν
ήταν κατάλληλα για να αγωνιστούν.

Το βίντεο προκάλεσε κριτική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με ένα τηλεοπτικό κανάλι να λέει ότι δεν έχει «ομαδικό πνεύμα». Στη συνέχεια, η Τσιμανούσκαγια είπε ότι αξιωματούχοι ήρθαν στο δωμάτιό της και της έδωσαν μία ώρα διορία για να ετοιμάσει τις βαλίτσες της πριν τη συνοδεύσουν στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο. Λέει ότι «δέχθηκε πιέσεις» να επιστρέψει σπίτι και ζήτησε βοήθεια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

«Προσπαθούν να με βγάλουν από τη χώρα χωρίς την άδειά μου» είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης, το οποίο δημιουργήθηκε πέρυσι για να στηρίξει τους αθλητές που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Μέλος της ομάδας, δήλωσε στο BBC την Κυριακή: ότι φοβάται για πιθανά αντίποινα στην οικογένειά της στη Λευκορωσία «Αυτό είναι το κύριο μέλημα για εκείνη αυτή τη στιγμή».

Με πληροφορίες απο BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ