Από τους Αρκιούς μέχρι την Ελαφόνησο: Προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ακριτικά νησιά


Για τους περισσότερους από εμάς, οι Αρκιοί και η Ελαφόνησος αποτελούν δύο ακριτικά μέρη του τόπου μας -το ένα στα Δωδεκάνησα και το άλλο στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου- που θυμίζουν μικρούς, επίγειους παραδείσους.

Και η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους κατοίκους των πανέμορφων αυτών περιοχών, τίποτα δεν συγκρίνεται με την ελευθερία και την ηρεμία που τους προσφέρει η ζωή μακριά από το κλεινόν άστυ και δη, το άγχος και τους γρήγορους ρυθμούς που το συνοδεύουν.

Γιατί, λοιπόν, ενώ για τους κατοίκους των Αρκιών και της Ελαφονήσου, η ζωή στους τόπους τους είναι «παράδεισος», όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν την απόφαση να τους εγκαταλείψουν; Για την πλειονότητα των ντόπιων το πρόβλημα είναι κοινό και δεν είναι άλλο, από τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράδοση στους Αρκιούς από την Alpha Bank και την Άγονη Γραμμή Γόνιμη

Όταν μια πρωτοβουλία δίνει κίνητρα που «ζωντανεύουν» τα νησιά μας

Ο φόβος του να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα υγείας -και δη έκτακτο- και να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική βοήθεια, συνιστά έναν παράγοντα που καθιστά εδώ και χρόνια τη ζωή στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας σχεδόν απαγορευτική για πολλούς.

Τα τελευταία χρόνια όμως, φαίνεται πως τα πράγματα έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζουν, σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, με τους Αρκιούς και την Ελαφόνησο να αποτελούν τώρα χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς μαζί, γίνεται να κάνουμε τη διαφορά, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα υγείας. Διότι σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις πλέον σημαντικές υγειονομικές ανάγκες των νησιών μας και να νιώσουν οι κάτοικοί τους περισσότερο ασφαλείς, μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να αναλάβει δράση, ξεκινώντας μία γόνιμη συνεργασία η οποία -όπως αποδείχθηκε- έμελλε να αποδειχθεί πολύτιμη για τους κατοίκους των περιοχών της άγονης γραμμής της χώρας μας.

Ο λόγος, φυσικά, για το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί, με στόχο την υγεία», που από το 2014 μέχρι σήμερα και μέσα από τη συνεργασία της Alpha Bank και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», συμβάλλει στην έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δη, στη θωράκιση των μονάδων υγείας των ελληνικών νησιών.

Στηρίζοντας έμπρακτα εκείνους που άλλοι ξεχνούν

Αλήθεια όμως, σε τι βαθμό μπορεί ένα πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας, μία συνεργασία, να κάνει τη διαφορά στις ζωές ανθρώπων οι οποίοι επί πολλά χρόνια -ακόμη και δεκαετίες- ένιωθαν πως ζούσαν αποκομμένοι από βασικά αγαθά και υπηρεσίες; Το στοιχείο-«κλειδί» που κάνει τη διαφορά, όσον αφορά στο πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία», είναι ότι στοχεύει στην προσφορά εξοπλισμού που μπορεί να κάνει έμπρακτα τη διαφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων περιοχών, όπως οι Αρκιοί και η Ελαφόνησος.

Εμείς, να υπογραμμίσουμε απλώς ότι από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί συνολικά 240.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία του νησιωτικού χάρτη, με την ίδια την Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, κυρία Ρούλη Χριστοπούλου, να τονίζει πως μέσα από το «Μαζί, με στόχο την υγεία» περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες δεν ήταν δεδομένες για πολλά νησιά.

Οι αριθμοί αυτοί είναι από μόνοι τους αρκετοί για να κατανοήσουμε την αξία του προγράμματος, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι οι δράσεις του πραγματοποιούνται σε περιοχές των οποίων ο πληθυσμός μειώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι περιορισμένη και σε πολλές περιπτώσεις, εξαιρετικά δύσκολη. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας το ότι σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, ακόμη και περιοχές που είναι κατά βάση τουριστικές, παρουσιάζουν συχνά σημαντικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Αρκίοι

Προσφέροντας ασφάλεια στους κατοίκους και προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών

Ποια ακριβώς ήταν όμως η συμβολή του προγράμματος στους Αρκιούς και την Ελαφόνησο; Με ποιον τρόπο οι άνθρωποι του «Μαζί, με στόχο την υγεία» έκαναν τη διαφορά για την καθημερινότητα των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά η μία από την άλλη, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με κοινά προβλήματα;

Σε ό,τι αφορά στους Αρκιούς συγκεκριμένα, λοιπόν, το πρόγραμμα κάλυψε σημαντικές ανάγκες για το νεοσύστατο ιατρείο του νησιού, ενώ στην Ελαφόνησο έφτασε εξοπλισμός που έδωσε προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών που εργάζονται εκεί και ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η ίδια η Δήμαρχος Ελαφονήσου, κυρία Ευσταθία Λιάρου.

Ευσταθία Λιάρου, Δήμαρχος Ελαφονήσου

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι Αρκιοί και η Ελαφόνησος αποτελούν δύο μόνο από τα συνολικά 13 νησιά που το 2021 θα παραλάβουν ιατρικά μηχανήματα, υγειονομικό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικά υλικά στα περιφερειακά τους ιατρεία, μέσω του προγράμματος.

Από τις δωρεές ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού μέχρι επιλογές που δίνουν προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» κάνει τη διαφορά στις μέρες μας, ικανοποιώντας μία από τις πλέον σημαντικές ανάγκες των κατοίκων των ακριτικών μας περιοχών, δηλαδή το να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δη, κίνητρα για να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια του έτους στα νησιά τους, σε εκείνους τους μικρούς «παραδείσους», τους οποίους όλοι μας ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε κάποιο καλοκαίρι.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το ζητούμενο για τους κατοίκους των νησιών, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάτμου, Λευτέρη Πέντε, δηλαδή το να «δίνονται κίνητρα, ώστε οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών να παραμένουν στον τόπο τους». Και για να συμβεί αυτό, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και η αναβάθμιση της περίθαλψης που τους παρέχεται, κρίνονται τουλάχιστον απαραίτητες.

Clipboard01.jpg
Δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ