Καφές: Πάνω από 6 κούπες καφέ/ημέρα σχετίζονται με άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο


Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δείχνει ότι μεγάλες ποσότητες καφέ μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου. Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερους όγκους εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη διεξήχθη στο Australian Centre for Precision Health της UniSA στο SAHMRI. Ομάδα διεθνών ερευνητών αξιολόγησε τις επιδράσεις του καφέ στον εγκέφαλο μεταξύ 17.702 συμμετεχόντων στην βρετανική Biobank (ηλικίας 37-73 ετών) και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 53 % αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας της UniSA, Kitty Pham, λέει ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές γνώσεις για τη δημόσια υγεία. “Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Ωστόσο, με την παγκόσμια κατανάλωση να υπερβαίνει τα εννέα δισεκατομμύρια κιλά το χρόνο, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τυχόν επιπτώσεις στην υγεία”, επισημαίνει η Pham και προσθέτει “Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη έρευνα για τις συνδέσεις μεταξύ καφέ, μετρήσεων του εγκεφάλου, κινδύνων άνοιας και κινδύνων εγκεφαλικού επεισοδίου – είναι επίσης η μεγαλύτερη μελέτη που έλαβε υπόψη ογκομετρικά δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου και ένα ευρύ φάσμα συγκεχυμένων παραγόντων”.

“Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές μεταθέσεις, διαπιστώσαμε σταθερά ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο όγκο εγκεφάλου – ουσιαστικά, η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό”.

Η άνοια είναι μια εκφυλιστική κατάσταση του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με το σύνδρομο παγκοσμίως. Στην Αυστραλία, η άνοια είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, με περίπου 250 άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση όπου η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την εγκεφαλική βλάβη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 25 ετών θα έχει εγκεφαλικό επεισόδιο στη ζωή του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν εγκεφαλικό φέτος με 5,5 εκατομμύρια να πεθαίνουν από αυτό.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νέα δεδομένα δεν θα πρέπει να προκαλούν άγχος στους λάτρεις του καφέ. Το θέμα είναι να βρουν μια ισορροπία στην κατανάλωση καφέ. “Αυτή η έρευνα παρέχει ζωτικές γνώσεις σχετικά με την υψηλή κατανάλωση καφέ και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, το μέτρο είναι το κλειδί”, λέει ο καθηγητής Hyppönen που συμμετέχει στη μελέτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ