Καύσωνας: Πού θα δείξει 46 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πυρκαγιά


Καύσωνας: Ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε τη Δευτέρα η Ελλάδα καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη – Και σήμερα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα «κόκκινα», με τον υδράργυρο να φτάνει τους 46 Κελσίου βαθμούς 

Για 7η μέρα η Ελλάδα θυμίζει Σαχάρα, με όσους κινούνται στο κέντρο της Αθήνας να αναζητούν ανάσες δροσιάς σε σκιερά μέρη και… συντριβάνια.

Η βόλτα στην πρωτεύουσα είναι σχεδόν απαγορευτική τα μεσημέριαΣπύρος Μελισσάρης

Σήμερα, Τρίτη, αναμένονται μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44-46 βαθμών Κελσίου σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ενώ επίσης παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον για το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης.

Μέγιστες θερμοκρασίες για τη Τρίτη 03/08/2021 απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.meteo

Ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Έτσι, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία και κατά τόπους στον Έβρο.

Eπικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr για τη Τρίτη 03/08/2021.meteo

Η Τετάρτη 4 Αυγούστου αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, με υψηλή επικινδυνότητα πρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη.

Οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr απευθύνει νέα έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας

Τη Δευτέρα (02/08), η χώρα μας κατέγραψε πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας, καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα σημειώθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 46,3 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθούν:

  • 2η στην Ευρώπη η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας με 44,9°C,
  • 3η στην Ευρώπη η Σπάρτη με 44,7°C
  • 4ο στην Ευρώπη το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 44,4°C,
  • 5η στην Ευρώπη η ευρύτερη περιοχή της Θήβας με 44°C.
  • 6η στην Ευρώπη (σύμφωνα με τους πίνακες σταθμών που την κατατάσσουν στην Ευρώπη) η περιοχή Νταλαμάν της Τουρκίας με 44°C

Η μέγιστη στην Αθήνα έφτασε στους 42°C στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αρναούτογλου: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με καυτό λίβα – Πότε θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου, η θερμοκρασία στην Αττική την Τρίτη θα φτάσει τους 45 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 41-42 βαθμούς. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα.

«Πρόσκαιρη δείχνει η άνοδος της θερμοκρασίας στις 9-10 Αυγούστου καθώς θα πρέπει να ξαναπέσει σταδιακά σε φυσιολογικά για την περίοδο επίπεδα περίπου από τις 13 Αυγούστου και μετά», τονίζει χαρακτηριστικά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ