Κίνα: Ανησυχίες και μέτρα περιορισμού στη χώρα καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται

Μια νέα επιδημία Covid έχει εξαπλωθεί σε αρκετές επαρχίες στην Κίνα, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια της χώρας στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta. Περισσότερα από 300 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εξετάζει εκατομμύρια πολιτών για την Covid.

Δεν είναι σαφές πόσοι πολίτες στην Κίνα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αν και οι αρχές λένε ότι έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι σήμερα.

Συνολικά 15 επαρχίες έχουν πλέον επιβεβαιώσει θετικά κρούσματα. Τα κρούσματα σε 12 από τις επαρχίες συνδέονται με ένα ξέσπασμα που ξεκίνησε στην πόλη Ναντζίνγκ στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού. Οι αρχές απέδωσαν την εξάπλωση στην παραλλαγή Delta και στην εγχώρια τουριστική περίοδο.

Στο Zhuzhou, στην κεντρική επαρχία Χουνάν, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ανθρώποι έχουν ειδοποιηθεί να μην βγουν από το σπίτι τους για τρεις ημέρες, ενώ οργανώνονται μαζικοί έλεγχοι. Η περιφερειακή κυβέρνηση περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη ως “ζοφερή και περίπλοκη”.

Και σε άλλες πόλεις ολόκληρες κοινότητες τίθενται υπό περιορισμούς, καθώς νέες περιπτώσεις της παραλλαγής Delta κάνουν την εμφάνισή τους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη επιδημία στην Κίνα εδώ και μήνες, αφού η χώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής στον έλεγχο του ιού εντός των συνόρων της.

Τα περιστατικά της παραλλαγής Δέλτα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο Ναντζίνγκ, μεταξύ εργαζομένων που είχαν καθαρίσει ένα αεροπλάνο που έφτασε από τη Ρωσία. Οι αρχές εξέτασαν άμεσα 9,2 εκατομμύρια κατοίκους του Ναντζίνγκ και επέβαλαν lockdowns σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στο μεταξύ το περασμένο Σαββατοκύριακο τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Zhangjiajie στην επαρχία Χουνάν, όπου έχουν καταγραφεί πολλά από τα τελευταία κρούσματα. Οι ταξιδιώτες από το Ναντζίνγκ πιστεύεται ότι επισκέφθηκαν την πόλη πρόσφατα.

Οι ιθύνοντες υγείας έχουν θέσει στο επίκεντρο της προσοχής ένα θέατρο στην πόλη Zhangjiajie και τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν περίπου 5.000 άτομα που παρακολούθησαν παραστάσεις και μετά ταξίδεψαν πίσω στις πόλεις τους. Σύμφωνα με τις αναφορές, μόνο μια παράσταση είχε φιλοξενήσει περίπου 2.000 άτομα.

Όλα τα αξιοθέατα στο Zhangjiajie έχουν κλείσει και οι τουρίστες καλούνται να κάνουν Covid τεστ πριν φύγουν από την πόλη, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, όλες οι αεροπορικές, λεωφορειακές και ταξιδιωτικές συνδέσεις του Πεκίνου με περιοχές με θετικά κρούσματα έχουν κοπεί, ενώ σε όλους τους τουρίστες απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στην πρωτεύουσα – με κάποιες εξαιρέσεις.

Ο ιός έχει φτάσει επίσης στη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, την κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19, με επτά άτομα να βρέθηκαν θετικά στον ιό. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η πόλη είχε μηδενικά τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα από τον Ιούνιο του 2020.

Η Κίνα παλεύει επίσης με την αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη Ζενγκζού στη βόρεια επαρχία Χενάν, όπου σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες τον περασμένο μήνα, καθώς και το νησί Χαϊνάν στα νότια της ηπειρωτικής χώρας.

Η επανεφάνιση και έξαρση του ιού έχει προκαλέσει ανησυχίες και για τα εμβόλια, καθώς προέκυψε ότι μερικοί από τους μολυσμένους πολίτες είχαν ήδη εμβολιαστεί. Ο Shao Yiming, ερευνητής στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, δήλωσε στους δημοσιογράφους το περασμένο Σάββατο ότι αναμένονται σημαντικές λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here