Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιτίθενται σε μεγάλη πόλη- Προειδοποιήσεις από Αφγανό στρατηγό


Η προέλαση των Ταλιμπάν αποτελεί απειλή προς την παγκόσμια ασφάλεια, προειδοποιεί Αφγανός στρατηγός που ηγείται των δυνάμεων του στρατού που πολεμούν στη Χελμάντ.

Αφγανός στρατηγός προειδοποίησε για «καταστροφικές» συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια εάν οι Ταλιμπάν επικρατήσουν στη μάχη τους ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο στρατηγός Σάμι Σαντάτ ηγείται των δυνάμεων που πολεμούν τους Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ, όπου σκληρές μάχες είναι σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα, Λασκάρ Γκαχ. Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει περιοχές στο κέντρο της πόλης, ωστόσο ο στρατηγός Σαντάτ εξέφρασε βεβαιότητα πως δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη.

Όπως είπε στο BBC, αν και έχει χαθεί έδαφος, πιστεύει πως οι Ταλιμπάν δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επίθεσή τους. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι δυνάμεις τους ενισχύονται από μαχητές από άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις και προειδοποίησε ότι τα κέρδη τους αποτελούν απειλή και πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν.

«Αυτό θα αυξήσει τις ελπίδες μικρών εξτρεμιστικών ομάδων για κινητοποιήσεις σε πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια» είπε. «Δεν είναι πόλεμος στο Αφγανιστάν, είναι πόλεμος μεταξύ ελευθερίας και απολυταρχίας».

Οι Ταλιμπάν έχουν προελάσει με ταχύτητα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί μετά από 20 χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα. Η Χελμάντ ήταν επίκεντρο των αμερικανικών και των βρετανικών επιχειρήσεων και τα κέρδη των Ταλιμπάν εκεί θα αποτελούσαν πλήγμα για την αφγανική κυβέρνηση.

Εάν η Λασκάρ Γκαχ πέσει, θα είναι η πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που καταλαμβάνουν οι Ταλιμπάν από το 2016. Είναι μία από τις τρεις πρωτεύουσες επαρχιών που δέχονται επίθεση: Οι άλλες δύο είναι η Κανταχάρ και η Χεράτ.

Με τις κυβερνητικές δυνάμεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι απέδωσε την κλιμάκωση των μαχών στην ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. «Ο λόγος της παρούσας κατάστασής μας είναι πως η απόφαση ελήφθη απότομα» είπε στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η απόσυρση θα είχε «συνέπειες».

Αν και σχεδόν όλες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων. Επίσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως, λόγω της αύξησης της βίας, θα υποδεχόταν χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες που είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ