Nίκος Χαρδαλιάς: Με κρατικά έξοδα η διανυκτέρευση πυρόπληκτων πολιτών σε ξενοδοχεία


Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όπως ανέφερε τρία είναι τα κύρια μέτωπα: Η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες.

Μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, είπε ο κ. Χαρδαλιάς με σημαντικότερη αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση. Άμεση ήταν η κινητοποίηση και επέμβαση, δεδομένου ότι υπήρχαν ήδη δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος σε διασπορά στην περιοχή, καθώς στην Αττική σήμερα υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η μέγιστη θερμοκρασία στην περιοχή άγγιξε τους 45 βαθμούς, ενώ ο άνεμος εμφάνισε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 πεζοπόρα τμήματα, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 είναι του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο Δευκαλίων, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός διέθεσε πεζοπόρα τμήματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 315 περιπτώσεις που αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις για απομάκρυνση και απεγκλωβισμό ατόμων.

Είναι κρίσιμες οι ώρες που ζούμε, τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως δίνουμε ώρα με την ώρα μάχη και προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή.

Όπως ανακοίνωσε, όσοι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους είτε επειδή κάηκαν είτε επειδή δεν έχουν πού να κοιμηθούν, μπορούν να καλέσουν στη γραμμή του ΕΟΔΥ 1135, όπου θα τους δώσουν οδηγίες προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Αττικής με κρατικά έξοδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ακόμη ότι το φαινόμενο του καύσωνα θα συνεχιστεί αμείωτο και τις προσεχείς ημέρες και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Χρυσοχοΐδης: Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι οι κρατικές υπηρεσίες ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, ενώ η εκκένωση των περιοχών, τόνισε, πως έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ