Παραλλαγή δέλτα συμπτώματα: Τα κοινότερα συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης

Ζούμε στην COVID εποχή για περισσότερο από 18 μήνες τώρα. Στην αρχή της πανδημίας, κυβερνητικές υπηρεσίες και υγειονομικές αρχές προσπάθησαν να ενημερώσουν τους πολίτες για τον τρόπο αναγνώρισης των συμπτωμάτων του ιού. Αλλά καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, φαίνεται ότι έχουν αλλάξει και τα πιο κοινά συμπτώματα.

Τα νέα δεδομένα – Griffith University – υποδηλώνουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta – η παραλλαγή πίσω από τα περισσότερα από τα σημερινά κρούσματα σε πολλές χώρες του κόσμου – βιώνουν συμπτώματα διαφορετικά από εκείνα που καταγράφονταν στην αρχή της πανδημίας.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε και διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα και επομένως ο ιός μπορεί να παράγει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Ο τρόπος με τον οποίο ένας ιός προκαλεί τη νόσο εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες:

  • ιικοί παράγοντες, όπως ταχύτητα αντιγραφής, τρόπος μετάδοσης κ.ο.κ. Οι ιικοί παράγοντες αλλάζουν καθώς παραλλάσσεται ο ιός.
  • οι παράγοντες υποδοχής που είναι συγκεκριμένοι για το άτομο. Η ηλικία, το φύλο, τα φάρμακα, η διατροφή, η συνήθεια άσκησης, η κατάσταση υγείας και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν όλους τους παράγοντες του ξενιστή.

 

Συνεπώς, όταν μιλάμε για τα συμπτώματα ενός ιού, αναφερόμαστε στα πιο συνηθισμένα. Έτσι, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τους νεότερους κοκ.

Ποια είναι λοιπόν τα κοινότερα συμπτώματα της παραλλαγής Delta;

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αυτοαναφοράς μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της COVID μπορεί να έχουν αλλάξει από αυτά που παραδοσιακά συνδέαμε με τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αναφορές δεν λαμβάνουν υπόψη τους περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν διαγνωσμένα μολυνθεί από το ινδικό στέλεχος, αλλά δεδομένου ότι η Delta κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμπτώματα που βλέπουμε εδώ θεωρείτι ότι αντικατοπτρίζουν με ασφάλεια την παραλλαγή Delta.

Ενώ ο πυρετός και ο βήχας ήταν πάντα κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού, και ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος παραδοσιακά εμφανίζονταν σε μερικούς ανθρώπους, σπάνια αναφερόταν ρινική καταρροή σε προηγούμενα περιστατικά. Εν τω μεταξύ, η απώλεια της όσφρησης, η οποία ήταν αρχικά αρκετά συχνή, κατατάσσεται τώρα στην ένατη θέση.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι που πιθανώς εξηγούν τις παραλλαγές στα συμπτώματα. Αυτές μπορεί να οφείλονται στο ότι αρχικά τα δεδομένα προέρχονταν κυρίως από ασθενείς που παρουσιάζονταν στο νοσοκομείο οι οποίοι συνεπώς είχαν πιθανότατα βαρύτερα συμπτώματα. Επιπλέον, δεδομένων των υψηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, τώρα είναι οι νεότεροι αυτοί που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων COVID και οι νέοι τείνουν να βιώνουν πιο ήπια συμπτώματα.

Οι αλλαγές θα μπορούσε επίσης να οφείλονται στη μετάλλαξη του ιού και στα διαφορετικά χαρακτηριστικά (ιικοί παράγοντες) της παραλλαγής Delta.

Ενώ έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για την παραλλαγή Delta, τα νέα δεδομένα είναι σημαντικά γιατί μας δείχνουν ότι αυτό που θα ενδεχόμενα θα εκλαμβάναμε ως ένα απλό χειμωνιάτικο κρυολόγημα με καταρροή στη μύτη και πονόλαιμο θα μπορούσε να είναι COVID κρούσμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here