Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός δεν αρκεί για να σταματήσει η εξάπλωση των παραλλαγών, σύμφωνα με νέα μελέτη


Ο εμβολιασμός δεν αρκεί για να σταματήσει την εξάπλωση των παραλλαγών του ιού, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκες και να λαμβάνουν άλλα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού έως ότου σχεδόν όλος ο πληθυσμός εμβολιαστεί.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Scientific Reports”, υποστηρίζουν τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ – CDC – ακόμη και πλήρως εμβολιασμένα άτομα να αρχίσουν να φοράνε μάσκες ξανά σε περιοχές παρατεταμένης ή υψηλής μετάδοσης. Σημειώνεται ότι η εν λόγω σύσταση έχει δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, μεταξύ των πολιτών.

“Διαπιστώσαμε ότι ένας γρήγορος ρυθμός εμβολιασμού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους”, έγραψε η ερευνητική ομάδα. Αλλά, την ίδια στιγμή, όταν έγινε χαλάρωση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, ακόμα και όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε ήδη εμβολιαστεί, η πιθανότητα εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους, παρατηρήσαμε ότι, αυξήθηκε πολύ”, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες πρέπει να εξετάσουν τη διατήρηση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων και συμπεριφορών μείωσης της μετάδοσης καθ ‘όλη τη διάρκεια της εμβιολιαστικής κάλυψης”.

“Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, το ανθεκτικό στο εμβόλιο στέλεχος έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του αρχικού στελέχους”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Simon Rella του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. “Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος που είναι ανθεκτικό στα εμβόλια εξαπλώνεται ταχύτερα στον πληθυσμό σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη εμβολιάζονται”. Αλλά εάν διατηρηθούν οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις – όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση – ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί και να παραλλαχθεί.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να άρουν τους περιορισμούς για να γιορτάσουν ή να επιβραβεύσουν τις προσπάθειες εμβολιαστικής κάλυψης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ