Σε πύρινο κλοίο η χώρα: Μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μεσσηνία, Μάνη και Αρχαία Ολυμπία


Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμα μία ημέρα η χώρα μας.

Τεράστια είναι η καταστροφή σε περιουσίες και καμένο δάσος, που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια όπου έχουν εκκενωθεί 12 χωριά. Την ίδια στιγμή πύρινα μέτωπα υπάρχουν στη Μεσσηνία, τη Μάνη και την Αρχαία Ολυμπία.

«Χθες ζήσαμε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη. Σε όλα αυτά τα μέτωπα όπου ακόμα δίνουμε τη μάχη, καθώς από χθες το βράδυ ως και τώρα έχουμε 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ως προς την περιοχή που κάηκε στην Αττική, μια πρώτη εκτίμηση ανέρχεται σε περίμετρο 12.500 στρεμμάτων, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η Υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε. για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη. Ως προς τις ζημιές, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, μια πρώτη εκτίμηση που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί πλήρως από τα αρμόδια συνεργεία, είναι: 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στη Βαρυμπόμπη πλέον, χάρη στη δουλειά που έγινε τη νύχτα από τα πεζοπόρα τμήματα κυρίως, τώρα υπάρχουν μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στη μέρα θα υπάρξει τουλάχιστον οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Στο πεδίο της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματική η κατάσταση, εκκενώθηκε μοναστηρι

Δραματική όμως παραμένει και η κατάσταση από την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοιας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και αυτή την ώρα υπάρχει κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων καθώς άλλαξαν τα δεδομένα, με την αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς. Για το λόγο αυτό πριν από λίγο, στις 12.20, εστάλη sms 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία.

Πιο αναλυτικά, ως προς την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά, μέσω 112 εστάλησαν 3 sms, το 1ο στις 18:00 για εκκένωση στις περιοχές Καλαμούδι και Ρετσινόλακκος και το 2ο στις 19:55 για εκκένωση στις περιοχές Σηπιάδα και Ρετσινόλακκος προς ασφαλή κατεύθυνση, ενώ σήμερα στις 03:00 τα ξημερώματα εστάλη το 3ο sms για εκκένωση στους οικισμούς Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Σήμερα το πρωί μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα. Tρεις μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

Οι φωτιές που είναι σε εξέλιξη:

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, είναι επίσης σε εξέλιξη και εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
  • Πριν από λίγο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Καυκανία της Αρχαίας Ολυμπία, όπου κινητοποιήθηκαν άμεσα 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ