Διαλογισμός Mindfulness: Τα οφέλη του στη σωματική υγεία και ευημερία [vid]

Το mindfulness ή η συνειδητότητα έχει τις ρίζες της στην παράδοση του Βουδισμού, αλλά οι περισσότερες θρησκείες περιλαμβάνουν κάποιο είδος προσευχής ή τεχνικής διαλογισμού που σας βοηθούν να απομακρύνετε τις σκέψεις σας από τις συνήθεις ανησυχίες σας και να εστιάσετε στη στιγμή.

Ο καθηγητής Jon Kabat-Zinn, ιδρυτής και πρώην διευθυντής της Κλινικής Μείωσης του Στρες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, βοήθησε να μπει η πρακτική του διαλογισμού του mindfulness στην επικρατούσα ιατρική και απέδειξε ότι η άσκηση και πρακτική του μπορεί να φέρει βελτιώσεις τόσο στα σωματικά όσο και στα ψυχολογικά συμπτώματα, καθώς και θετικές αλλαγές στην υγεία, τις στάσεις και τις συμπεριφορές.

Το mindfulness βελτιώνει την ευημερία.

Το να είστε συνειδητοί διευκολύνει να απολαύσετε τις στιγμές στη ζωή καθώς εμφανίζονται, να εστιάσετε πλήρως σε ό,τι κάνετε και δημιουργεί μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ικανότητα αντιμετώπισης δυσμενών γεγονότων. Εστιάζοντας στο εδώ και τώρα, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να παγιδευτούν σε ανησυχίες για το μέλλον ή τύψεις για το παρελθόν, είναι λιγότερο απασχολημένοι με τις ανησυχίες για την επιτυχία και νιώθουν πιο έτοιμοι να δημιουργήσουν βαθιές σχέσεις με τους άλλους.

Η συνειδητότητα βελτιώνει τη σωματική υγεία.

Εάν η μεγαλύτερη ευημερία δεν αρκεί ως κίνητρο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι τεχνικές της συνειδητότητας βοηθούν στη βελτίωση της σωματικής υγείας με διάφορους τρόπους. Το mindfulness μπορεί: να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες, στη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του χρόνιου πόνου, στη βελτίωση του ύπνου και στην ανακούφιση των γαστρεντερικών δυσκολιών.

Το mindfulness βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, οι ψυχοθεραπευτές έχουν στραφεί στον διαλογισμό της προσοχής ως σημαντικό στοιχείο στη θεραπεία πολλών προκλήσεων, όπως: κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, διατροφικές διαταραχές, συγκρούσεις ζευγαριών, αγχώδεις διαταραχές και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here