Στο επίκεντρο των ξένων Μέσων οι πυρκαγιές στην Ελλάδα: «Ακραία ζέστη, πυκνός καπνός και σιωπή»


Τι αναφέρουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια. Η Ελλάδα «πνίγεται» απο πυρκαγιές, εν μέσω του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών.

ΒΒC: Δεκάδες κάτοικοι της Εύβοιας αναγκάστηκαν να φύγουν με βάρκα, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν γρήγορα, καταστρέφοντας σπίτια. Η φωτιά στο νησί, βόρεια της Αθήνας, οδήγησε στην εκκένωση χωριών. Πυρκαγιές απείλησαν επίσης τα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας.

DW : Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκκένωσαν αρκετά βόρεια προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας, μετά από νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν εν μέσω καύσωνα. Η πόλη είναι τυλιγμένη στον καπνό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε καθώς η Ελλάδα βιώνει το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και τρεις δεκαετίες. Η πόλη παρέμεινε τυλιγμένη σε καπνούς την Τετάρτη, με τους κατοίκους με αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν σε κλειστό χώρο.

CNN: Ακραία ζέστη και πυρκαγιές συνέχισαν να μαστίζουν τμήματα της νότιας Ευρώπης την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου η θερμοκρασία στην Ελλάδα έφτασε τους 47,1 βαθμούς Κελσίου, μία από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους καύσωνες εδώ και δεκαετίες και η χώρα παραμένει σε επιφυλακή καθώς συνεχίζει να δίνει μάχη με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα (…) Η έντονη ζέστη ανάγκασε το Υπουργείο Πολιτισμού να κλείσει την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους από το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. τοπική αυτήν την εβδομάδα.

Le Monde: Οι πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας απειλήθηκε από τις φλόγες στην Τουρκία. Σχεδόν ογδόντα πυρκαγιές ξέσπασαν σε μόλις 24 ώρες στην Ελλάδα. (…)

Οι μέρες περνούν και οι καυτές θερμοκρασίες δεν πέφτουν στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζοντας να τροφοδοτούν δεκάδες καθημερινές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία, και να οδηγούν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών.

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη την Τετάρτη 4 Αυγούστου στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, όπου μια πυρκαγιά τύλιξε την ελληνική πρωτεύουσα που πνίγηκε από τους καπνούς.

Guardian: Χωριά στην Εύβοια εκκενώνονται καθώς οι φλόγες μαίνονται σε όλο το νησί και οι πυρκαγιές απειλούν επίσης προάστια της Αθήνας και την ιστορική Ολυμπία.

Οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη μάχη με τη φωτιά κοντά στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης, ενώ ο δήμαρχος της Ολυμπίας, που είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ζήτησε βοήθεια καθώς οι φλόγες απειλούαν τον τόπο. Οι φλόγες ξέσπασαν καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει καύσωνα.

El Pais: Ακραία ζέστη, πυκνός καπνός και σιωπή: φωτιές περικυκλώνουν την Αθήνα. Το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και δεκαετίες πυροδοτεί 118 πυρκαγιές σε μια μέρα σε όλη την Ελλάδα και οι αρχές καλούν τον πληθυσμό της πρωτεύουσας να μείνει σπίτι.

Μία μέρα γεμάτη με καπνό και στάχτη ξημέρωσε στην Αθήνα. Το πυκνό μαύρο σύννεφο περνάει πάνω από την Ακρόπολη και εκτείνεται μέχρι την Πελοπόννησο. Μυρωδιά καμένου σε όλη την πόλη.

Οι λιγοστοί άνθρωποι στο δρόμο φορούν μάσκα, παρά το γεγονός οτι από τον Ιούνιο δεν είναι υποχρεωτικό σε ανοιχτούς χώρους. Η Αθήνα είναι συνήθως μια πολύ ζωντανή και θορυβώδης πόλη. Η σιωπή αυτή την Τετάρτη εντυπωσιάζει. Η Πολιτική Προστασία ζητά από τον πληθυσμό να μην βγει από το σπίτι.

Al Jazeera: Οι άνθρωποι στην Αθήνα καλούνται να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, ενώ οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μια δασική πυρκαγιά στα προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας που ανάγκασε χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν μέσω του χειρότερου καύσωνα στη χώρας εδώ και δεκαετίες. (…)

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Zein Basravi από τα προάστια της Αθήνας μετέδιδε ότι η αισιοδοξία ότι η φωτιά θα σβήσει νωρίς την Τετάρτη εξασθενούσε, καθώς η θερμοκρασία συνέχιζε να ανεβαίνει. «Ο καύσωνας είναι πιο έντονος σήμερα από χθες, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το έδαφος είναι ξηρό και ο άνεμος αρχίζει να δυναμώνει ξανά, είπε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ