Αθλητισμός: Οι αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές δυνάμεις της γιόγκα [vid]


Όπως εξάλλου και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας, η γιόγκα παράγει φυσικά σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι αλλιώς γνωστή ως η ορμόνη της ευτυχίας, επειδή συμβάλλει σημαντικά στο υποκειμενικό αίσθημα ευεξίας και ευτυχίας. Συγκεκριμένα, η σεροτονίνη είναι ένας φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης και έχει ερευνητικά συσχετιστεί με τη ρύθμιση του άγχους και του στρες.

Επιπλέον, καθώς η τακτική πρακτική της γιόγκα σας διδάσκει την βαθιά εστίαση και την συνειδητή αναπνοή, σας προσφέρει παράλληλα δύο σημαντικά εργαλεία στην ανακούφιση του άγχους, αλλά και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Όταν ασκούνται στη γιόγκα, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν με τον καιρό πως να μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στο παρόν, να καθαρίσουν το μυαλό τους και να ενισχύσουν τη σύνδεση νου-σώματος.

Την ίδια στιγμή, οι αργές κινήσεις και η βαθιά αναπνοή αυξάνουν τη ροή του αίματος και θερμαίνουν τους μύες, ενώ κρατώντας μια στάση/πόζα για κάποια ώρα μπορείτε να χτίσετε σωματική δύναμη και φυσικά ψυχική αντοχή και ανθεκτικότητα.

Η χαλαρωτική, στοχαστική πτυχή της γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας ανθεκτικότητα, βοηθώντας σας να παραμείνετε πιο ήρεμοι σε περιόδους άγχους. Το άγχος – ένα αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής μας ζωής – ενεργοποιεί την ανταπόκριση της “μάχης ή της πτήσης” του σώματος. Αυτό προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της απελευθέρωσης ορμονών του στρες, τα οποία είναι όλα “βαριά” για το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Η γιόγκα βοηθά στην ενεργοποίηση της απόκρισης ανάπαυσης. Με την πάροδο του χρόνου, μια τακτική πρακτική γιόγκα καλλιεργεί την «απόκριση χαλάρωσης», επιτρέποντάς σας να είστε λιγότερο αντιδραστικοί στο άγχος και τα έντονα συναισθήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.

Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές συνέκριναν τα ιατρικά έξοδα για 4.400 άτομα πριν και μετά τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις χαλάρωσης, που περιελάμβαναν τεχνικές όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν 43% λιγότερες ιατρικές υπηρεσίες. Αυτό μεταφράστηκε σε εξοικονομήσεις από 640$ έως 25.500$ ανά άτομο ετησίως.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ