Φωτιά Αρχαία Ολυμπία: Εναέρια πλάνα από την καταστροφική πυρκαγιά

Τα εναέρια πλανά από το τεράστιο μέτωπο της Ηλείας δείχνει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος Ηλείας από τη φωτιά.

Μέρες από την «κόλαση» του 2007 ζουν και πάλι οι κάτοικοι της Ηλείας, με την πυρκαγιά να κατακαίει την περιοχή γύρω από την Αρχαία Ολυμπία σε τρία μέτωπα.

Το «λίκνο του Πολιτισμού και του Ολυμπισμού», ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας και ο Κρόνιος λόφος σώθηκαν τελευταία στιγμή το βράδυ της Τετάρτης (04/08), με την πύρινη λαίλαπα ωστόσο να αναζωπυρώνεται το μεσημέρι της Πέμπτης (05/08) και να απειλεί πάνω από 15 χωριά.

Το μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο, ενώ έχει δοθεί εντολή για την προληπτική εκκένωση δεκαεννέα κοινοτήτων της Ηλείας. Η πλέον πρόσφατη είναι η εντολή, στις 15:00 το μεσημέρι, για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα, λόγω του πύρινου μετώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εκκενώθηκαν και οι παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή.

Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα η φωτιά περικύκλωσε το χωριό Δήλιζα, προερχόμενη από την Λιναριά. Ο ανατολικός άνεμος έχει φέρει τις φλόγες ακριβώς έξω από το χωριό το οποίο έχει μερικώς εκκενωθεί. Ο άνεμος ενισχύεται και τα πυκνά πεύκα γύρω από το χωριό και τις διάσπαρτες αγροικίες παραδίδονται στις φλόγες.

Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις. Οι κάτοικοι προσπαθούν από γεωτρήσεις να αντλήσουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια του χωριού από την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς.

Από χθες μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ