Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία


Καθώς ο covid-19 συνεχίζει να μεταδίδεται σε όλοκληρη τη χώρα, εξαιτίας και της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής δέλτα, οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν τους θανάτους που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους. Την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού που επλήγη περισσότερο από την Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα έρευνα δεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι που ζούσαν στα σπίτια και τα διαμερίσματά τους είχαν πέρυσι σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό.

Και αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι πολύ περισσότεροι ηλικιωμένοι ενήλικες που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

Η έρευνα θέτει βασικά ερωτήματα, όπως:

  • Ποιες συνθήκες εκθέτουν τους ηλικιωμένους στον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό;
  • Πόσοι ηλικιωμένοι πέθαναν για άλλους λόγους πέραν της covid;
  • Και πόσοι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων μπορούν να αποδοθούν στην covid;

 

Σημειώνεται ότι, περισσότεροι από 480.000 άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω πέθαναν από την Covid-19 στις ΗΠΑ. Πρόκεται για το 79% περισσότερων από 606.000 θανάτων που σημειώθηκαν συνολικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC.

Μερικά βασικά αποτελέσματα από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες:

Τα ποσοστά θανάτου ποικίλλουν μεταξύ ομάδων ηλικιωμένων.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Health Affairs τον Ιούνιο, ειδικοί από το Υπουργείο Υγείας – Department of Health and Human Services – των ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα ασφάλισης υγείας για περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτής της περιόδου με προηγούμενα χρόνια.

Όσοι ασφαλισμένοι ηλικιωμένοι διαγνώστηκαν με covid είχαν ποσοστό θανάτου 17,5% – περισσότερο από έξι φορές μεγαλύτερο από ηλικιωμένους που δεν μολύνθηκαν από τον ιό. .

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα στη μελέτη: Οι ηλικιωμένοι με άνοια ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι. Σε περίπτωση διάγνωσης με covid, το ποσοστό θανάτου τους έφτανε στο 32%, σε σύγκριση με 14% για εκείνους με άνοια που δεν είχαν μολυνθεί.

Επίσης, σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από covid είχαν ηλικιωμένοι με σοβαρή και χρόνια νεφρική νόσο, ανοσοανεπάρκειες, σοβαρές νευρολογικές καταστάσεις και πολλαπλές ιατρικές παθήσεις.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που πέθαναν από Covid δε ζούσαν σε γηροκομεία

Η μελέτη των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ανέφερε 110.990 θανάτους λόγω covid κατά τη διάρκεια της περιόδου των οκτώ μηνών που εξέτασε. Από τους θανάτους που κατέγραψαν οι ειδικοί, το 40% συνέβη σε γηροκομεία αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος, σχεδόν το 60%, αφορούσε ηλικιωμένους που ζούσαν σε άλλα περιβάλλοντα.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιδοδικό BMJ (παλαιότερα γνωστό ως British Medical Journal), υπολόγισε 458.000 θανάτους το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 72% ήταν άτομα 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τους Βρετανούς και Αμερικανούς συγγραφείς.

Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων πιθανόν να αποδίδονται άμεσα στην covid, σημείωσαν οι συγγραφείς. Άλλα μπορεί να οφείλονται επίσης σε καθυστερήσεις στην ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κακή διαχείριση χρόνιων ιατρικών παθήσεων, στις επιπτώσεις της απομόνωσης και των lockdowns και άλλους παράγοντες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ