Καρκίνος πνεύμονα: Η διευρυμένη επιλεξιμότητα θα σώσει ζωές

Η μελέτη μοντελοποίησης, που ανατέθηκε από την Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. και δημοσιεύθηκε στο JAMA, εξετάζει τα οφέλη και τις βλάβες που σχετίζονται με διάφορες στρατηγικές διαλογής υπολογιστικής τομογραφίας χαμηλής δόσης – προσδιορίζοντας αυτές που οδηγούν στα περισσότερα οφέλη για ένα δεδομένο επίπεδο διαλογής. Διαπίστωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σημερινών ανισοτήτων μεταξύ φύλου και φυλής / εθνικότητας.

Τα αποτελέσματα βοήθησαν στην ενημέρωση των νέων οδηγιών USPSTF, που δημοσιεύθηκαν επίσης στο ίδιο τεύχος του JAMA.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο έλεγχος ατόμων ηλικίας 50-80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος ένα πακέτο τσιγάρων κάθε μέρα κατά μέσο όρο για τουλάχιστον 20 χρόνια θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερα οφέλη από τα προηγούμενα κριτήρια και λιγότερες ανισότητες στον έλεγχο της καταλληλότητας ανά φύλο και φυλή / εθνικότητα.

Επιτρέποντας σε νεότερους ανθρώπους που καπνίζουν ή ελαφρύτερους καπνιστές να φέρουν τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα σε μια μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rafael Meza, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας UM και συντονιστής του κύριου ερευνητή της επέμβασης και της επιτήρησης του καρκίνου «Μοντέλο Network Lung Working Group», η οποία διεξήγαγε τη μελέτη μοντελοποίησης.

«Η επέκταση της επιλεξιμότητας για έλεγχο θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 1 στους 4 θανάτους από καρκίνο στις ΗΠΑ – περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη», δήλωσε η Meza, η οποία είναι επίσης συν-επικεφαλής της επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πρόγραμμα πρόληψης στο U-M’s Rogel Cancer Center.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, οι νέες συστάσεις θα μειώσουν τις ανισότητες στην επιλεξιμότητα για καρκίνο του πνεύμονα ανά φύλο και φυλή, η οποία ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μείωση των ανισοτήτων καρκίνου του πνεύμονα στις ΗΠΑ. Παρόμοια προγράμματα διαλογής θα μπορούσαν επίσης να υιοθετηθούν και σε άλλες χώρες, όπου ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί επίσης τεράστια ανησυχία για την υγεία».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο κύριος θάνατος από καρκίνο στους άνδρες και ο τρίτος πιο κοινός στις γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κριτήρια διαλογής, το μοντέλο υπολόγισε ότι θα αποφευχθούν 503 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με 381 ανά 100.000 άτομα με προηγούμενα κριτήρια, εάν όλα τα άτομα που ήταν επιλέξιμα στις ΗΠΑ το 1960 υποβάλλονταν σε έλεγχο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here