Αθλητισμός Έρευνα Κορωνοϊός: Οδηγός επιστροφής στην άσκηση για Covid-19 ασθενείς [vid]

Ο David Salman, ακαδημαϊκός κλινικός συνεργάτης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Imperial College του Λονδίνου και οι συναδέλφοι του, δημοσίευσαν τον Ιανουάριο στο BMJ έναν οδηγό τεσσάρων φάσεων για το πώς οι γιατροί μπορούν να καθοδηγήσουν τους ασθενείς που νόσησαν από Κορωνοϊό να επιστρέψουν σε ένα πρόγραμμα άσκησης μετά το πέρας της λοίμωξης.

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς συνιστούν μια προσέγγιση τεσσάρων βημάτων που μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους είχαν ήπια έως μέτρια COVID-19 νόσο. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την άνω έκθεση, όσοι ασθενείς εμφανίζουν συνεχιζόμενα συμπτώματα, είχαν σοβαρή COVID-19 λοίμωξη ή/και ιστορικό καρδιακών επιπλοκών θα χρειαστούν περαιτέρω αξιολόγηση, προκειμένου να οριστεί από τους γιατρούς τους, εάν είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην άσκηση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να αθλούνται, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ελάχιστης ή εξαιρετικά ήπιας άσκησης για ένα διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων, δήλωσε η συγγραφική ομάδα. “Απαιτείται ισορροπία μεταξύ των επιδράσεων της σωματικής δραστηριότητας σε πρώην Covid ασθενείς, μεταξύ των συνιστώμενων επίπεδων που κρίνονται ευεργετικά για την υγεία τους και του δυνητικού κινδύνου καρδιακών ή άλλων συνεπειών”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

 

Οδηγίες για τους γιατρούς

  • Φάση 1η

Στην πρώτη φάση οι ασθενείς ξεκινούν με άσκηση χαμηλής έντασης για διάρκεια τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Χρησιμοποιώντας την κλίμακα Borg Rating of Perceived Exertion (RPE), σημειώνουν οι συγγραφείς, οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να παρακολουθούν πώς ανταποκρίνονται σε διαφορετικά επίπεδα αθλητικής έντασης και να τους βοηθήσουν να επιλέξουν ασκήσεις που είναι κατάλληλες γι’ αυτούς.

Οι ασθενείς βαθμολογούν οι ίδιοι την δυσκολία που παρατηρούν στην αναπνοή και το αίσθημα κόπωσης από την άσκηση – σε κλίμακα όπου το 6 αντιστοιχεί σε καθόλου άσκηση και το 20 στη μέγιστη δυνατή άσκηση. Οι συγγραφείς προτείνουν 7 ημέρες στη φάση 1 της «δραστηριότητας εξαιρετικά ελαφριάς έντασης (RPE 6-8)», συνιστώντας κυρίως αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις ευελιξίας. Σε αυτή την φάση, οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν οικιακές εργασίες και ελαφριά κηπουρική, περπάτημα, streching και ασκήσεις ισορροπίας ή γιόγκα.

  • Φάση 2η

Στη δεύτερη φάση, που επίσης διαρκεί για 7 ημέρες, οι ασθενείς στην ουσία συνεχίζουν με τις προαναφερθείσες ασκήσεις (περπάτημα, γίογκα κα) αυξάνοντας, ωστόσο, κατά 10 με 15 λεπτά την ημέρα το χρόνο άθλησης, ανάλογα με τις αντοχές τους. Και στα τα δύο επίπεδα (φάση 1η & 2η) ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μια πλήρη συζήτηση χωρίς δυσκολία κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

  • Φάση 3η

Σε αυτήν την δάση, οι συγγραφείς συνιστούν επίπεδα έντασης που κυμαίνονται μεταξύ RPE 12-14. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ένα σετ γρήγορης άσκησης δύο επαναλήψεων των 5 λεπτών. Μερικές δραστηριότητες που συνίστανται σε αυτή τη φάση είναι: γρήγορο περπατήμα, τζόκινγκ, κολύμπι ή ποδηλασία.

  • Φάση 4η

Η κίνηση της Φάσης 4 θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις που συνδυάζουν δύναμη και ισορροπία, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο. Αυτή η φάση θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη, αρκεί η ένταση να μην υπερβαίνει τα επίπεδα ανοχής των ασθενών.

Σε οποιαδήποτε από τις φάσεις που περιλαμβάνει ο οδηγός, οι συγγραφείς επισημαίνουν πως: “οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούν στενά κάθε επίδραση που έχει η άσκηση στην σωματική και συναισθηματική ή ψυχική τους υγεία από την 1 ώρα μετά την άσκηση έως και την επόμενη ημέρα – ανώμαλη αναπνοή ή καρδιακή συχνότητα, υπερβολική κόπωση, λήθαργος και δείκτες ψυχικής υγείας”. Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει να επιστρέψει σε προγενέστερο στάδιο και να ζητήσει ιατρική αρωγή.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεσσάρων φάσεων, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν τουλάχιστον στο επίπεδο δραστηριότητάς τους πριν από την COVID-19 λοίμωξη. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η πλήρης ανάρρωση από την COVID-19 λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αναμένουν οι ασθενείς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here