Νοσοκομείο Ελληνικό: Πρωτοποριακή θεραπεία για βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο


Νοσοκομείο Ελληνικό: Η σωτήρια επέμβαση, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ονομάζεται μηχανική θρομβεκτομή και πραγματοποιήθηκε στο νέο πρότυπο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Αιγινήτειο νοσοκομείο και το Αλεξάνδρα. Χάρη σε αυτή την μέθοδο, ένας 62ρονος άνδρας σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, ο ασθενής εμφάνισε βαρύ αγγειακό εγκεφαλικό, εξαιτίας του οποίου προσβλήθηκε η ικανότητα του λόγου και αδυναμία κίνησης και ελέγχου της δεξιάς πλευράς του σώματος. Ο άνδρας μεταφέρθηκε άμεσα στο Αιγινήτειο όπου και έλαβε τη συνηθισμένη θεραπεία με τη χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης. Η αιτία του εγκεφαλικού του ήταν η πλήρης απόφραξη της έσω καρωτίδας.

Στη συνέχεια, ο 62χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο Αρεταίειο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου έλαβε χώρα αυτή η εξειδικευμένη επέμβαση της μηχανικής θρομβεκτομής. Χάρη σε αυτή διανοίχτηκε η έσω καρωτίδα και αποκαταστάθηκε η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Με αυτόν τον επιτυχημένο τρόπο, ο ασθενής προφυλάχτηκε από περαιτέρω εγκεφαλική βλάβη μεγάλης έκτασης και βαριά αναπηρία. Η εξέλιξη της κατάστασής του θεωρείται ομαλή και έχει καθημερινές σημαντικές βελτιώσεις.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στη μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Αρεταιείου, υπεύθυνος του οποίου είναι ο καθηγητής κ. Α. Χατζηϊωάννου. Διενεργήθηκε από εξειδικευμένη και έμπειρη ιατρική και νοσηλευτική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο κ. Π. Παπαναγιώτου, του οποίου η εμπειρία είναι μακρόχρονη στην διενέργεια μηχανικής θρομβεκτομής σε κέντρα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η χορήγηση της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, η κλινική διαχείριση και η νοσηλεία του ασθενή πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου υπό τον συντονισμό του καθηγητή νευρολογίας κ. Δ. Μητσικώστα και της επ. καθηγήτριας Σ. Βασιλοπούλου. Η αναισθησιολογική κάλυψη της επέμβασης πραγματοποιήθηκε από την Α’ Αναισθησιολογική Κλινική του Αρεταιείου.

Το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων οργανώνεται με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειου και Αρεταίειου και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα. Στο Κέντρο συμμετέχουν οι:

– Α’ Νευρολογική Κλινική (Δ/ντής Καθ. Λ. Στεφανής, Αιγινήτειο),

– Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Αρεταίειο),

– Θεραπευτική Κλινική (Δ/ντής Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος, νοσοκομείο Αλεξάνδρα),

– Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη, Αρεταίειο) και

– Αγγειοχειρουργική Μονάδα της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης, Αρεταίειο).

Οι Έλληνες που πεθαίνουν ετησίως από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι περίπου 35.000. Το 40% αυτών χάνει τη ζωή του μέσα στο πρώτο έτος μετά το επεισόδιο και 1/3 μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή στήριξη. Δυστυχώς, η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις Ευρωπαϊκά όσον αφορά στα θανατηφόρα εγκεφαλικά, καθώς δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως πολύτιμο στη σύγχρονη αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Θα περιλαμβάνει θεραπείες επαναιμάτωσης, μέσω μηχανικής θρομβεκτομής, αφού μάλιστα οι τρέχουσες οδηγίες τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων όσο και από την Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων τη συστήνουν για ασθενείς με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο να οφείλεται σε απόφραξη μεγάλου αγγείου.

Το Κέντρο διαθέτει τόσο την εξειδικευμένη νοσηλευτική και ιατρική ομάδα που απαιτείται όσο και την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται διεθνώς για την επαρκή και επιτυχημένη διαχείριση ασθενών με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε:

«Τα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία ξεκίνησαν σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αλεξάνδρας την οργάνωση του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων πριν από μερικούς μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα με τη συντονισμένη προσπάθεια των έμπειρων ιατρών του κέντρου θεραπεύτηκε ο πρώτος ασθενής. Γνωρίζοντας τη βούληση της πολιτείας για δημιουργία σύγχρονων κέντρων αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, σύντομα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς πολλούς ακόμα ασθενείς».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ