Τουρκία: Ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο..στο hashtag #HelpTurkey την ώρα που καίγεται η χώρα


«Πόλεμο» ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και τους αντιπάλους της, προκαλεί το hastag #Boηθήστε την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει σε συνωμοσία τις εκκλήσεις για βοήθεια, καταγγέλει ενορχηστρωμένη απόπειρα εναντίον του και διατάσσει έρευνα για «διάδοση φόβου» στις πυρκαγιές. 

Έρευνα για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #HelpTurkey και θέμα τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στην Τουρκία ξεκίνησε η εισαγγελία της Άγκυρας, με την κυβέρνηση Ερντογάν να καταγγέλλει ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της.

Kατηγορεί «ξένα κέντρα» ότι μέσα από την έκκληση «Βοηθήστε την Τουρκία» διασπείρουν το άγχος και το φόβο στους πολίτες, την ώρα που η χώρα θρηνεί οκτώ νεκρούς από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Η κίνηση έμοιαζε αυθόρμητη και αθώα. Την ώρα που η Τουρκία καιγόταν από τις πιο φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία της , το #HelpTurkey άρχισε να γίνεται δημοφιλές trend στο Twitter από διασημότητες και πυρόπληκτους πολίτες.

Σε μία βαθιά διχασμένη χώρα ωστόσο, όπου ακόμη και μικρά γεγονότα πυροδοτούν «πολιτιστικούς πολέμους» μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του προέδρου Ερντογάν, το hashtag μετατράπηκε σε…σκάνδαλο και έγινε αντικείμενο έρευνας.

Εξαπλώθηκε, όταν ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μοίρασε…τσάι στους πολίτες μέσα από κινούμενο λεωφορείο, την ώρα που ένα μεγάφωνο ανακοίνωνε την παρουσία του.

«Βοηθήστε μας!» έγραψε ο Τούρκος κωμικός Ενίς Αρικάν, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν.

Ο Τούρκος ηγέτης, που αντιμετωπίζει μία απο τις πιο σοβαρές προκλήσεις της 18χρονης θητείας του θορυβήθηκε από την ιδέα ότι η χώρα του χρειαζόταν βοήθεια και την τεράστια ανταπόκριση πολιτών σε όλο τον κόσμο. Και έκανε λόγο για συνωμοσία από ένα «ενιαίο κέντρο στο εξωτερικό» με στόχο να παρουσιαστεί η Τουρκία ως ένα αδύναμο κράτος.

Η κυβέρνησή του αντιμετώπισε κατηγορίες για κακοδιαχείριση και ολιγωρία, καθώς παραδέχθηκε ότι η χώρα δεν έχει λειτουργικά πυροσβεστικά αεροσκάφη.
«Ισχυρή Τουρκία», απάντησε ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής, αναφερόμενος στο hashtag που κυκλοφορεί ευρέως.

«Ένας ψευδής τρόμος διαδίδεται από την Αμερική, την Ευρώπη και ορισμένα άλλα μέρη», είπε αναφερόμενος στην καμπάνια #HelpTurkey. Η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει εάν οι αναρτήσεις αυτές σχεδιάστηκαν «για να δημιουργήσουν άγχος, φόβο και πανικό στο κοινό και να ταπεινώσουν την τουρκική κυβέρνηση».

Μπλόκο και στα τηλεοπτικά κανάλια

Την ίδια στιγμή, η ρυθμιστική αρχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης απείλησε να επιβάλει πρόστιμο σε τηλεοπτικά κανάλια που συνέχισαν να μεταδίδουν ζωντανά πλάνα από τις πυρκαγιές ή να δείχνουν ιστορίες «που προκαλούν φόβο και ανησυχίες στο κοινό».

Οι περισσότεροι σταθμοί συμμορφώθηκαν, ελαχιστοποιώντας την κάλυψη μιας καταστροφής που άφησε πίσω οκτώ νεκρούς, κατέστρεψε δάση και υποθήκευσε το μέλλον μιας γενιάς αγροτών.

Η κυβέρνηση διακινεί ότι το #HelpTurkey γιγαντώνεται μέσα απο ψεύτικους λογαριασμούς που έχουν σχεδιαστεί για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Ο Marc Owen Jones, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χαμάντ μπιν Χαλίφα στο Κατάρ, δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η τουρκική προεδρία πως σύμφωνα με την ανάλυσή του έως και το 5% των αναρτήσεων διαδίδονται από τέτοιους λογαριασμούς.

Ο Γκάρεθ Τζένκινς, βετεράνος αναλυτής της Τουρκίας ωστόσο θεωρεί ότι η κριτική είναι αμφίδρομη. Η κυβέρνηση Ερντογάν «εποπτεύει χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς, τους οποίους χρησιμοποιεί για να χειραγωγήσει και να εκφοβίσει κάθε πολίτη που αμφισβητεί τις αφηγήσεις της», δήλωσε ο Τζένκινς στο AFP.

Η προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν

«Νομίζω όμως ότι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων, πιστεύει την προπαγάνδα του καθεστώτος».

Η μάχη για το #HelpTurkey ξεσπάει την ώρα που η Άγκυρα σφίγγει τον κλοιό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία παραμένουν ελεύθερα σε μία χώρα όπου δίνουν τον τόνο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και εφημερίδες.

Μετά την αρχική αντίσταση, το Twitter, το Facebook και άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες συμμορφώθηκαν με έναν νέο νόμο που απαιτεί να διορίζουν τοπικούς απεσταλμένους οι οποίοι θα καταργούν επίμαχες αναρτήσεις, βάσει δικαστικής εντολής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ