Κούραση Επίμονη: Πιθανοί λόγοι που νιώθουμε συνέχεια εξαντλημένοι


Κούραση Επίμονη: Όλοι έχουμε άσχημες μέρες, που απλά νιώθουμε ότι δεν έχουμε καθόλου ενέργεια. Αν όμως αυτές οι μέρες επαναλαμβάνονται συχνά και τελικά η αίσθηση εξάντλησης αποτελεί τον κανόνα, τότε χρειάζεται να εξετάσετε ποιος ή ποιοι είναι οι κύριοι ένοχοι.

5 πιθανοί λόγοι που νιώθουμε συνέχεια εξαντλημένοι

  1. Το σάκχαρο στο αίμα μας είναι εκτός ελέγχου

Ο λόγος που ακούμε συχνά ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες (όπως προϊόντα ολικής αλέσεως), υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες, είναι επειδή ο οργανισμός μας επεξεργάζεται αυτές τις τροφές πιο αργά. Όταν τρώμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή γλυκά, τότε το σάκχαρο στο αίμα μας φτάνει σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ύστερα, ακολουθεί απότομη πτώση και το αποτέλεσμα είναι η συχνή και γρήγορη κόπωση.

  1. Δυσλειτουργία στα μιτοχόνδρια

Οι ισχυροί μας σύμμαχοι όσον αφορά στην ενέργεια είναι τα μιτοχόνδρια. Το σώμα μας παράγει ATP, ένα μόριο πλούσιο σε ενέργεια μέσω των μιτοχονδρίων, χρησιμοποιώντας οξυγόνο για να μετατρέψει την ενέργεια από το φαγητό σε ενέργεια για τα κύτταρα. Κάθε δυσλειτουργία τους συνδέεται άμεσα με την αίσθηση εξάντλησης.

  1. Προβλήματα υγείας

Όπως ο διαβήτης, έτσι και η κόπωση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων νεφροπαθειών και ηπατικών νόσων, καρκίνου, χρόνιων φλεγμονών και αναιμίας. Φυσικά, η κόπωση δεν σημαίνει αυτόματα και την παρουσία κάποιας ασθένειας. Ωστόσο, αν αυτή επιμένει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φρόνιμο να κάνετε ορισμένες εξετάσεις και να επισκεφθείτε γιατρό.

  1. Ανεπαρκείς ποσότητες φαγητού και νερού

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να την εκμεταλλευτεί – χρειάζεται δηλαδή θερμίδες μέσα στη μέρα. Αν παραλείπετε γεύματα ή δεν πίνετε νερό, θα νιώσετε σύντομα υποτονικοί και εξαντλημένοι. Και αυτό επειδή το σώμα σας θα παλεύει να σας κρατήσει ξύπνιους, χωρίς να έχει τα κατάλληλα εργαλεία.

  1. Ψυχολογικά προβλήματα

Δεν είναι μόνο τα σωματικά προβλήματα που μπορεί να σας εμποδίσουν μέσα στη μέρα να λειτουργήσετε αποτελεσματικά, αλλά και οι ψυχικές δυσκολίες. Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ ληθαργικοί. Και η επιστήμη το υποστηρίζει με διάφορους τρόπους: μία έρευνα μάλιστα συνδέει τις εργασιακές και οικογενειακές συγκρούσεις με τη σωματική και συναισθηματική κόπωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ