Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 65% του Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ


Μαχητές των Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το 65% του Αφγανιστάν, μετά από τα ξαφνικά εδαφικά κέρδη που ακολουθούν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν φαίνονταν την Τρίτη να αυξάνουν τον έλεγχό τους πάνω στις περιοχές του Αφγανιστάν που έχουν καταλάβει, ενώ οι πολίτες κρύβονταν στα σπίτια τους και αξιωματούχος της ΕΕ έλεγε πως ελέγχουν πλέον το 65% της χώρας, μετά από τα αιφνίδια εδαφικά τους κέρδη που ακολούθησαν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι κάλεσε τοπικούς ηγέτες να υποστηρίξουν την κυβέρνησή του, ενώ αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι η πρόοδος που είχε σημειωθεί ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στα 20 χρόνια από την ανατροπή των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών κινδυνεύει να χαθεί. Στην πρωτεύουσα Καμπούλ βοηθοί του Γκάνι έλεγαν ότι ζητούσε βοήθεια από τοπικές πολιτοφυλακές με τις οποίες συγκρουόταν τα προηγούμενα χρόνια για να υποστηρίξουν την κυβέρνησή του. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν τον «δημοκρατικό ιστό» του Αφγανιστάν.

Στην πόλη Αϊμπάκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαμανγκάν, μαχητές των Ταλιμπάν εδραίωναν τον έλεγχό τους, είπαν κάτοικοι. Οι περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποσυρθεί.

Επί σειρά ετών ο βορράς ήταν το πιο ειρηνικό τμήμα του Αφγανιστάν, με μικρή μόνο παρουσία των Ταλιμπάν. Η στρατηγική τους τώρα φαίνεται να είναι να καταλάβουν τον βορρά, καθώς και τα κύρια συνοριακά περάσματα στον βορρά, τη δύση και την ανατολή, και μετά να προσεγγίσουν την Καμπούλ.

Οι δυνάμεις τους πλέον ελέγχουν το 65% της αφγανικής επικράτειας, απειλούν να καταλάβουν 11 πρωτεύουσες επαρχιών και προσπαθούν να στερήσουν την Καμπούλ από την παραδοσιακή της στήριξη από τις εθνικές δυνάμεις του βορρά, είπε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η κυβέρνηση έχει αποσύρει δυνάμεις από περιοχές της υπαίθρου η άμυνα των οποίων είναι δύσκολη, προκειμένου να εστιάσει στην προστασία μεγάλων πόλεων, ενώ αξιωματούχοι ζητούν να ασκηθούν πιέσεις στο γειτονικό Πακιστάν ώστε να σταματήσει τις ενισχύσεις και τον εφοδιασμό των Ταλιμπάν, που περνούν από τα διάτρητα σύνορα. Το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες πως υποστηρίζει τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων, μα τονίζουν πως επαφίεται στις αφγανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους. «Είναι δικός τους αγώνας» είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ